EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Отворено писмо на собствениците на аптеки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отворено писмо на собствениците на аптеки

mail06:30 | 13.07.2014прегледи 2019 коментарикоментари 0


Асоциацията на собствениците на аптеки в България разпространи отворено писмо, адресирано до Комисията по здравеопазване на Народното Събрание, Министерство на здравеопазването, Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, представителите на медиите. Ето какво се посочва в него:

ОТВОРЕНО ПИСМО
от Асоциацията на собствениците на аптеки в България

Относно: Последиците от липсата на актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лечението на 1.5 млн. хронично болни пациенти

Уважаеми Дами и Господа,
С особено притеснение проследихме отчета на Националната здравноосигурителна каса за състоянието на бюджета й, дискусиите около проектозакона за актуализацията на бюджета на касата, становищата на основните политически сили и сме особено разтревожени от нежеланието на правителството да внесе за широко обсъждане в Народното събрание документите за състоянието на здравната система и нейното финансиране.
В отчета на здравната каса ясно е отбелязано, че очакваният дефицит в плащанията за лекарства за домашно лечение е 96 млн. лв., а за лекарства за онкологични заболявания – 61 млн. лв.
Бихме искали да изразим подкрепата си за спешна актуализация на бюджета и да споделим притесненията си за възможностите за лечение на пациентите през следващите месеци и за работата на аптеките.
Общо 2055 аптеки в България отпускат напълно или частично платени от здравната каса лекарства на 1,5 млн. хронично болни пациенти. Ние сме ангажирани с това нашите пациенти да получават навреме изписаните им лекарства и да се лекуват.
Липсата на средства, с които да се заплащат лекарствата, обаче ще поставят аптеките пред невъзможност да поръчат необходимите медикаменти за пациентите.
Според нашите изчисления при подобен случай през минали години, след 10 дни забавяне на плащанията за лекарства около 20% от аптеките започнаха да изпитват затруднения при снабдяването и имаше множество липси на животоспасяващи лекарства. За разлика от болниците, аптеките нямат буфери, държавна субсидия и други източници на приходи, с които да купуват лекарства, нито пък доставчиците са търпеливи към аптеките.
Надяваме се внимателно да преосмислите опасността от това да се застраши лечението и живота на 1.5 млн. души заради липса на средства.


С уважение,
Николай Костов
Председател на АСА

 

Българският лекарски съюз постави ултиматум на управляващите до вторник да решат въпроса с актуализацията на бюджета на Здравната каса. В противен случай, всички болници в страната може да преустановят своята дейност. Утре лекарите ще протестират предупредително, стана ясно след среща на представители на Българския лекарски съюз, директори на болници и депутати от ГЕРБ, съобщи БНР. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg