EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Отварят парковете в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Отварят парковете в София

mail06:35 | 27.04.2020прегледи 7817 коментарикоментари 0


Парковете ще бъдат отворени за разходки на родители с деца до 12 години, но при определени условия. За целта се променя заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, но всеки кмет решава кога да я приложи. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който присъства на демонстрация в Южния парк в София, която показа по какъв начин ще се контролира движението. В столицата ще бъдат отворени общо 8 парка, обяви премиерът.

Със своя заповед министърът на здравеопазването разрешава посещенията на градски паркове и градини на следните лица:

- деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на  семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден;

- собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

„Преценихме, този риск е разумен, ако се движим в тези граници, ако се спазва дисциплината няма да претоварим болниците, надяваме се. Ако не се спазват, ще бъдат спрени, както пазарите - за един ден ги спряхме. Така, че моля гражданското общество за дисциплина, ред, за да не се налага. Освен това, ако видим, че работи добре тази мярка, възложил съм за планините около градовете, също да се подготви подобна с подобни схеми, ред и т.н. С една дума, като имаме претенции, че сме гражданско общество, дисциплинирано, мислещо, всеки за всеки, за собственото здраве и за другите, ето прекрасен момент да го докажем и да го покажем“, каза министър-председателят.

След консултации с Националния оперативен щаб в България ще бъдат разрешени и инвитро процедутрите, каза още Борисов.

Той поиска от министъра на образованието Красимир Вълчев ясен план за завършването на 7-и и 12 клас, на които предстои и кандидатстване.

„Родителите, браншовите организации, синдикатите включително, експертите, предложете вариант, за 7 и 12 клас, едните са 40, другите 50 хиляди, там някъде бяха ученици. За тях е важно да завършат, физически да завършат училищата учебната година, след това за кандидатстване, затова тези два випуска, да ги наречем, на 7 и 12 клас, са от приоритетно значение. За другите - до 7-ми или до 10 май искам да ми дадете вариант - ще пускаме ли детските градини, по какъв начин, колко, как ще продължим и кога ще са кандидатстудентските изпити. Матурите, всичко това до 10 май трябва да го имаме“, каза премиерът.

Предложението на Столична община е родители с малки деца да посещават парковете между 9,30 часа и 18,30 часа. Ще се допускат най-много двама възрастни. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си, и тези, които спортуват.

Борисов допълни, че извънредното положение едва ли ще бъде премахнато преди 13 май, както по-рано той самият съобщи.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097