EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От България изтичат най-малко мозъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От България изтичат най-малко мозъци

mail14:10 | 27.06.2011прегледи 712 коментарикоментари 0


Страните, все още носещи последиците на глобалната рецесия, има опасност да се превърнат в "призрачни градове” по отношение на заетостта, тъй като повече от четвърт от работещите казват, че имат желание да се преместят в чужбина, за да намерят по-добра работа – това са данни от Международно изследване на служителите , нов международен доклад на Изследователския отдел на GFK.
Въпросът бе зададен в 17 от 29-те страни, участващи в международното изследване и установи, че повече от една четвърт от запитаната работна сила (27%) има желание да се премести в друга държава, за да намери по-добра работа.
И именно младите, квалифицирани служители е най-вероятно да усетят това желание за промяна: две пети (41%) от работещите на възраст между 18 у 29 години се съгласяват, че желаят да сменят държавата, за да намерят по-добра работа, докато цифрите са 1 на 3ма с висше образование (32%) и почти 37% за хората с докторска степен. Това е в сравнение с едва една пета от работещите с ниво до средно образование (22%).Listen
Мария Момчилова от Изследователския отдел на GFK България коментира, "Нашите изводи индикират риск от изтичане на работна сила през следващата година, представляващ сериозен проблем за компаниите и държавите, които се възстановяват след икономическия спад. По една четвърт и от двата типа работещи, сини и бели якички, имат желание да търсят работа в чужбина, а цифрите са още по-високи сред хората с висше образование.
От Бразилия до Турция и Унгария
Не е изненада, че според резултатите Централна и Южна Америка изглежда се очаква да бъдат най-тежко засегнати сред изследваните пазари. Близо шест от всеки 10 мексикански служителя (52%) и две пети от служителите в Бразилия и Перу (съответно 41% и 38%) са готови да търсят по-добра кариера зад граница. Другите пазари начело на списъка от 17-те изследвани държави за желанието за смяна на страната за по-добра работа включват: Турция на 3-то място с 46%, Унгария на 7-мо място (33%), следвани от Русия (29%) и – заедно на 9-то място – Португалия и Великобритания с 27% всяка. Дори в САЩ и Канада – страни, които традиционно влизат в стереотипа за относителната липса на интерес за живот в чужбина - се оказва, че една пета от служителите казват, че са готови да сменят страната, за да намерят по-добра работа, респективно 21% (САЩ) и 20% (Канада).

След 12 месеца
Както държавите трябва да се пазят от изтичането на работна сила зад граница, има опасност също и за компаниите, където повече от една четвърт от работниците възнамеряват да напуснат работодателя си в рамките на 12 месеца. От тях, един от всеки трима активно търси нова работа (35%) и един на пет (18%) иска да се премести през следващите шест месеца. Само осем процента от служителите мислят да изчакат, докато икономиката се стабилизира. Ситуацията изглежда особено тревожно за Колумбия и САЩ, където около половината (съответно 55% и 47%) от работещите активно търсят нова работа. На долния край на списъка, Бразилия и Белгия са изправени пред далеч по-благоприятна ситуация за задържане на служителите, със само 15% от служителите активно търсещи друг работодател.

Какво става в България
Обяснявайки цифрите, Мария Момчилова, добавя: "Изводите подчертават само колко глобализиран и променлив е станал пазарът на труда в много от държавите” . Конкретно за България: само 10% заявяват, че биха сменили работата си, когато пазарът на труда се стабилизира. Останалите 90% търсят работа, като 37% търсят активно, 15% ще търсят през следващите 6 месеца и 38% държат пазара под око. Процентът на силно решените да си сменят работата е най-висок сред хората, които заемат настоящата си длъжност по-малко от една година (64%), както и сред тези работещи на непълен работен ден (50%). Същевременно хората с магистърска степен на образование, както и такива с мениджърски функции са по-склонни да следят пазара, без активно да търсят нова работа.
"Истината е, че за много служители, смяната на държавата не представлява много по-голяма трудност от смяната на компанията. Фирмите търся т да наемат, ангажират и задържат най-добрите служители, които да се конкурират не само в собствените си държави и пазари, но и по целия свят” "Изследването показва също, че служителите в международни организации са тези, които е най-вероятно да търсят работа другаде. Това предполага, че даването на възможност на служителите да работят в чужбина не е само служебна привилегия, но и ценен инструмент за задържане.”

За изследването
То включва мненията на 30 556 работещи пълнолетни граждани в 29 страни, които бяха интервюирани между 8-ми февруари и 4-ти април 2011 чрез интервюта онлайн, по телефона или в лице-в-лице, според най-подходящото за съответната страна. Данните са претеглени, за да отразят демографските разпределения (индустрия, пол и възраст) на всяка страна. За изготвянето на глобалните данни, които обединяват държавите, данните за всяка страна са претеглени спрямо БВП.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045