EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

От 2010 контрол върху заеми между приятели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

От 2010 контрол върху заеми между приятели

mail15:41 | 23.10.2009прегледи 898 коментарикоментари 0


Повече от 30 хиляди души в страната разменят по между си като реални или фиктивни заеми сумата от 2,7 млрд. лв., показва анализ на Националната агенция за по приходите, коментира Росен Бъчваров от НАП пред БНР.
От 2010 всеки, който е получил извънбанков заем на стойност по-голям от 5000 лв. ще бъде длъжен да го декларира, предвижда промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).
В законодателната промяна е включена и глоба в размер на 10% от стойността на укритата сума за онзи, който не декларира в годишната си данъчна декларация извънбанковия кредит.
Очакванията на приходната агенция са, че няколко хиляди души ще подадат такива декларации и ще обявят реални заеми над 5 хиляди лева. Според Бъчваров обаче огромна част от заемите няма да бъдат декларирани, защото реално не съществуват. Почти във всяка втора ревизия на НАП се стига до обяснението за взети заеми от приятели, а преобладаващата част от тях са фиктивни. Една от целите на законодателната промяна е да пресече тези масова практика. Освен това мярката цели да не се признава за доход недеклариран заем. Изискването да се декларират заемите не означава тяхната легализация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg