EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оставка при провал на румънските антикризисни мерки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оставка при провал на румънските антикризисни мерки

mail12:34 | 18.05.2010прегледи 690 коментарикоментари 0


Правителството на Румъния има срок до 31 декември 2010 година, за да изпълни програмата, целяща намаляване на бюджетните разходи и свиване на бюджетния дефицит до 6,8 на сто.
Ако това не стане, премиерът Емил Бок трябва да подаде оставка.
Това заяви президентският съветник Себастиан Лазарою, цитиран днес от вестник "Гъндул". В идните шест месеца румънските власти не възнамеряват да увеличават данъците, но ако не успеят да намалят бюджетните разходи, кабинетът трябва да помисли и за този вариант, допълни съветникът на президента, който от 2007 година ръководи отдела за политическо планиране и анализ в президентската администрация.
Споразумението, договорено от Международния валутен фонд и властите в Букурещ за орязване на заплатите, пенсиите и социалните плащания в Румъния не получи подкрепата на синдикати и работодатели. Вчера на тристранен съвет на социалните партньори - правителството, синдикатите и работодателите - бе обсъден меморандумът между Румъния и Международния валутен фонд.
Синдикатите напълно отхвърлиха споразумението, работодателите поискаха за бъдат внесени поправки, а правителството подкрепя споразумението в сегашния му вариант, пише днес вестник "Журналул национал" и допълва, че вместо намаляване на пенсиите с 15 процента синдикатите са предложили допълнителен данък върху пенсиите над 1000 леи (500 лева). Синдикатите организират в сряда в Букурещ поход срещу суровите мерки, предложени от
правителството, в който се очаква да се включат 40 000 души.
Вестник "Путеря" пише днес, че организациите по места на Социалдемократическата партия /СДП/ били получили заповед да мобилизират хората, недоволни от суровите мерки, за да пристигнат те в столицата за участие в утрешния митинг. За да не бъдат обвинени, че политизират синдикалните протести или че подстрекават към насилие срещу правителството, е наредено на митинга на 19 май да няма знамена или плакати със символите на СДП, допълва вестникът.         


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg