EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оспорват процедурите за финансиране на ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оспорват процедурите за финансиране на ВЕИ

mail11:04 | 20.10.2023прегледи 517 коментарикоментари 0


Сдружение "Соларна Академия България", съобщи, че е внесло възражение срещу критериите за процедурата за финансиране на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), тъй като според експертите от организацията има сериозна неравнопоставеност за кандидатите, се посочва в прессъобщение. 

Министерството на енергетиката обяви в началото на октомври първата от поредица покани в рамките на процедурата за подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия, като част от Националния план за възстановяване и устойчивост, припомня сдружението. Съгласно тази процедура се предвижда подкрепа за изграждането и интегрирането в електрическата мрежа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници, общо 1425 мегавата, в съчетание с 350 мегавата съоръжения за съхранение на електроенергия. 

"Според нас критериите в процедурата не съответстват на поставените цели и описани по този начин може да бъдат предпоставка за злоупотребяване със средствата. Механизмът за разпределение на средства включва критерии, които са несъразмерни и си противоречат. Този подход може да доведе до насочване на средствата към ограничен брой предприятия, които не попадат във фокуса на икономическите субекти, които трябва да бъдат подпомогнати от Плана за възстановяване и устойчивост", според д-р инж. Веселин Тодоров, председател на Сдружение "Соларна Академия България", цитиран в комюникето. 

От организацията посочват, че изискванията за наличие на определени финансови активи и документи, свързани с изграждането на инсталациите и съоръженията за съхранение, могат да изключат микро, малките и голяма част от средните предприятия, а именно тяхното подпомагане е ключово според Плана за възстановяване и устойчивост. Тяхното становище e подкрепено и от Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

Фазата на общественото обсъждане по процедурата ще продължи до 6 ноември. Документацията, която е предложена за обществено обсъждане е достъпна на сайта на Министерството на енергетиката, в секция "Национален план за възстановяване и устойчивост". 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg