EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Основните жертви на Брекзит са малки компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Основните жертви на Брекзит са малки компании

mail15:25 | 29.12.2023прегледи 635 коментарикоментари 0


Три години след Брекзит последиците от излизането на Великобритания от Европейския съюз продължават да тревожат икономиката от двете страни на Ламанша. Посланикът на Германия във Великобритания Мигел Бергер заяви пред ДПА, че по-малките компании са понесли основната тежест на Брекзит, докато по-големите фирми като цяло са успели да се справят.

"Основните жертви на Брекзит са по-малките компании, много от които се отказаха", заяви Бергер. "За големите компании това е определен фактор на разходите, но те са се научили да се справят с него", добави посланикът.

Според оценките двустранната търговия е намаляла с 10-15%, а Великобритания, която напусна ЕС в края на януари 2020 г., вече не е в топ 10 на търговските партньори на Германия. От началото на 2021 г. Великобритания вече не е част от митническия съюз на ЕС или от неговия вътрешен пазар. Напускането доведе до големи забавяния в търговията, особено в началото.

Улрих Хопе, ръководител на Германско-британската търговска камара в Лондон, заяви пред ДПА, че бизнесът до голяма степен се е адаптирал към новите условия и че търговията се разраства. Той изрази надежда, че в средносрочен план част от спадовете, свързани с Брекзит, ще бъдат изгладени.

Сектори като възобновяемата енергия показват потенциал, добави Хопе, но прогнозира нови проблеми за износителите на храни от ЕС, след като Великобритания въведе, след няколко отлагания, контрол върху вноса на животински и растителни продукти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg