EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Основни теми в българските вестници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Основни теми в българските вестници

mail07:30 | 19.08.2014прегледи 797 коментарикоментари 0


Банкерът Цветан Василев, обвиняем за подбудителство в присвояване на 206 милиона лева от КТБ, се намира в Белград и българските власти са поискали съдействие от Интерпол за залавянето му, съобщава "24 ЧАСА". По неофициална информация, Василев е обжалвал, чрез адвокат, прокурорско постановление за задържане за 72 часа.
„Бюджетът получи рекордно ниски дивиденти от държавните фирми“, съобщава "СЕГА". „Очакванията, че изоставането в приходите в хазната ще бъде частично компенсирано, не се оправдават. При планирани около 110 милиона лева, на базата на финансовите резултати на дружетвата за 2013 година, в бюджета са внесени едва 52,4 милиона“, сочи вестникът. „Това е безпрецедентно ниско ниво за последните пет години, в които постъпленията от дивидент на държавата варираха от 140 до 420 милиона лева. Не е ясно защо приходите са толкова малко, а осигуряването на подобна информация внезапно се оказа данъчна и осигурителна тайна“, пише "СЕГА".
„Напук“ на забраната на служебния министър на икономиката Васил Щонов за всякакви действия по газопровода, проектната компания „Южен поток България“ вдигна капитала си от 15,5 милиона на близо 400 милиона лева, съобщава "ПРЕСА". Съгласно решение отпреди седмица, Български енергиен холдинг не участва в увеличаването на капитала, уредено още миналия декември. Ако руската страна плати този дял, „Газпром“ ще придобие около 98 на сто от смесеното дружество“, сочи вестник "ПРЕСА".
"КАПИТАЛ DAILY" помества негативни коментари за намерението на социалния министър Йордан Христосков да вдигне административно минималните осигурителни прагове в секторите от икономиката, където няма съгласие между работодателите и синдикатите. Евентуално административно увеличение ще забави възстановяването на пазара на труда. При сегашните темпове на нарастване на минималните осигурителни доходи, пазарът на труда ще се върне на нивата си отпреди кризата чак след осем години. От вдигането ще пострада най-много младежката заетост, сочи представител на Института за пазарна икономика, цитиран от изданието.

„Полски домат срива пазара“, пише "СТАНДАРТ" в контекста на руското ембарго срещу вноса на селскостопански продукти от Евросъюза и решението на Брюксел да компенсира със 125 милиона евро европейските фермери, които изтеглят продукцията си от пазара. „Само за седмица, цените у нас се сринаха с 33 процента. Килото домати вече се продава за 77 стотинки. Радостта на народа от евтината салата обаче се оказа пагубна за фермерите. Те се оплакаха, че при тези цени не могат да оцелеят и догодина на пазарите изобщо няма да има български домати“, пише "СТАНДАРТ".
„Откраднаха пътя на село Вардим. От 2011 година чиновници лъжат хората, че са им направили ремонт, а дупките стават все по-големи“, пише "ТРУД". Жителите на Вардим заплашват с протести и блокиране на пътя между Свищов и Русе. Вестникът цитира писмо от Агенция „Пътна инфраструктура“, в което се твърди, че пътят е ремонтиран преди три месеца, факт, който се отрича категорично от местните./БНР 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg