EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Осем страни с намалени доставки на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Осем страни с намалени доставки на газ

mail16:10 | 03.02.2012прегледи 525 коментарикоментари 0


Европейската комисия потвърди, че Полша, Словакия, Австрия, Унгария, България, Румъния, Гърция и Италия са засегнати от намаленото от вчера подаване на газ от Русия. Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи, че ЕК е в контакт с посолството на Русия в Брюксел. За днес точните данни за намалените доставки не са известни, а за вчерашния ден Австрия е получила с една трета по-малко гориво от предвиденото по договор, в Италия намалението е било с 24 на сто, а в Полша - с осем процента. Не се намираме в състояние на тревога, всички страни в ЕС бяха в състояние да си осигурят газ, било от хранилищата, които са длъжни да поддържат, или чрез реверсивните връзки на газопроводите и доставки на втечнен газ, допълни говорителят. По думите на Холцнер очевидно предприетите мерки от газовата криза през 2010 г. дават очаквания резултат.

С около 20 % е повишено вътрешното потребление на газ в България заради трайно по-ниските температури за сезона, но засега няма проблеми в снабдяването със синьо гориво. Това коментира за БТА изпълнителният директор на преносния оператор "Булгартрансгаз" Кирил Темелков.

 В Министерството на икономиката енергетиката и туризма е създаден оперативен щаб с участието на представители и на "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД, който следи внимателно обстановката и предприема необходимите мерки за обезпечаване сигурността на газоснабдяването в страната и транзита на природен газ през наша територия. Актуалната ситуация и предприетите действия днес бяха обсъдени на среща при министър-председателя Бойко Борисов. Отчетено бе, че до момента не е прекъсвано транзитирането на природен газ за съседните държави и не са въведени принудителни административни мерки за ограничаване на газоподаването. Предприети са всички действия за сигурна и надеждна работа на газопреносната и газоразпределителната системи. Използват се в максимална степен всички местни ресурси за осигуряване на количества природен газ, в т.ч. от ПГХ "Чирен" и от находището край Галата, като наличното съхранено количество в ПГХ "Чирен" е достатъчно да осигури за дълъг период от време част от текущото националното потребление.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg