EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Осем регулаторни органи намаляват екипите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Осем регулаторни органи намаляват екипите си

mail16:18 | 12.11.2009прегледи 781 коментарикоментари 0


Готови са промени в Закона за електронните съобщения /ЗЕС/, с които се намалява съставът на Комисията за регулиране на съобщенията от 9 на 5 комисари, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта. Предлага се мандатът на членовете на комисията да бъде 5 години.
Предложението е в изпълнение на решение на Министерския съвет, с което бе одобрен съвместен доклад на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и на министър Цветков за оптимизиране на състава и мандата на независимите регулаторни органи.
Промените в ЗЕС имат за цел да възстановят нарушения модел на работата на съобщителния регулатор. Години наред той е бил съставен от петима членове, подпомагани от квалифицирана администрация. За регулирания към момента в страната ни пазар на съобщителни услуги, е необоснована раздута структура.
Броят на комисарите бе в последните дни от мандата на предишното правителство без приемливи мотиви и финансова обосновка. За сравнение моделът, който сега се предлага в ЗЕС, е разпространен в по-голяма степен в европейските държави. Изключения има основно, когато пазарът е значително по-голям от българския или регулаторът покрива и медийния сектор.  
Предлаганите изменения в Закона напълно гарантират независимостта на Комисията за регулиране на съобщенията, е категоричен Александър Цветков. Няма промяна в квотите; спрямо положението отпреди увеличаването на числеността. Спазено е и изискването за приемственост.
Преструктурирането на осемте регулаторни органа в страната - КРС, съвет за електронни медии, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на конкуренцията, Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита от дискриминацията, Държавна комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще доведе до освобождаване на 26 щата като икономиите за бюджета ще бъдат в размер на около 1 500 000 лв. годишно.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg