EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оръжейният ни износ 259 млн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оръжейният ни износ 259 млн. евро

mail09:20 | 21.07.2011прегледи 487 коментарикоментари 0


Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката е издала през миналата година 614 разрешения за износ на оръжие. Това е записано в приетия днес от правителството доклад на комисията, който предстои да бъде представен и в Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба.
Общата стойност на износа и трансфера на оръжия от страната през миналата година е на стойност малко над 259 млн. От издадените разрешения за износ 339 са били за експорт и трансфер на оръжия от територията на България, като основните направления са били за Индия, САЩ, Египет и Чехия.
Комисията е отказала осъществяването на два износа на оръжия от България.
За внос и трансфер на оръжия за територията на страната през миналата година комисията е издала 275 разрешения, като преобладаващо лицензите са били от САЩ, Германия, Сърбия, Чехия и Украйна.
Общата стойност на вноса на оръжия надхвърля 55,4 млн. евро, като най-голяма част от осъществения внос и трансфер е от Франция, Чехия, Сърбия, Украйна и Холандия.
По-голямата част от стойността на вноса се отнася за изделия, предназначени за модернизацията на българската армия. Другата част се формира от стрелково оръжие, предназначено за продажба на вътрешния пазар, а също така и внос и трансфер на взривни вещества и боеприпаси с цел унищожаване.
През 2010 г. комисията е издала и 21 разрешения за транзит на оръжия през територията на България. Министърът на икономиката е издал 25 удостоверения за право за извършване на износ и трансфер на изделия и технологии с двойна употреба и още три удостоверения за право за извършване на брокерска дейност с такива изделия, за които се поддържа публичен регистър, се посочва в информацията от МС.

 

 


Тагове: износ, оръжение
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg