EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орешарски:1200 регулаторни режими

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орешарски:1200 регулаторни режими

mail07:45 | 11.06.2013прегледи 722 коментарикоментари 0


Работна група от заместник-министри и представители на работодателски организации ще търсят начин за намаляване на броя на съществуващите 1200 регулиращи режима, това каза премиерът Орешарски днес след инициираните от него срещи с бизнеса и синдикатите. Групата ще бъде създадена след две седмици. Премиерът очаква и предложения за промени на Закона за обществените поръчки, но ако се наложи, ще направим нов ЗОП, отбеляза той.

EN.bg припомня, че в края на април служебното правителство прие отчет за изпълнението към края на 2012 г. на втория План за действие за намаляване с 20% на административната тежест от законодателство, което съдържа национални и транспонирани европейски изисквания, за периода 2012-2014 година. Планът за действие съдържа 167 мерки за намаляване на административната тежест. Те са насочени към подаване на сведения по електронен и мрежов път, събиране на данни от други държавни органи вместо от бизнеса, премахване на задължения, разработване на инструкции, опростяване на терминологията и намаляване на сложността на нормативните разпоредби. От планираните 59 мерки, които трябваше да бъдат изпълнени до края на 2012 г., 55 са изпълнени, а четири са забавени и в са процес на изпълнение. В резултат на това е постигнато намаление на административната тежест за бизнеса, равно на икономии от 75 млн. лв. годишно, което представлява 5 на сто от планираното намаление от 20 на сто.

Закъснение се отчита от ДКЕВР за изпълнението на три мерки /които се отнасят до промени в Наредбата за издаване на сертификати за произход на електрическа енергия, произведена по комбиниран начин/ и от МТСП. Очаква се тези мерки да бъдат реализирани през следващия отчетен период до юни 2013-а. Една от мерките, която води до най-голямо намаление на административната тежест, е отмяната на чл. 7, ал. 9, и чл. 111 от Кодекса за социално осигуряване. Те визират подаване в банките на платежни документи и декларация от осигурителя, че са внесени дължимите осигурителни вноски върху суми за изплащане на трудови възнаграждения. Промяната ще намали административната тежест за бизнеса с близо 38 млн. лв. годишно, тъй като премахва дублиращо задължение за подаване на информация от фирмите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg