EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орешарски недоволен от НАП, Агенция "Митници"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орешарски недоволен от НАП, Агенция "Митници"

mail14:45 | 11.02.2014прегледи 820 коментарикоментари 0


Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници" имат 143 млн. лева приходи за 2013 година. Темповете на събираемостта на приходите не са удовлетворителни. Създаден е пакет от мерки за подобряване на събираемостта на данъците за приходи, отбеляза Орешарски. По думите му, обратното начисляване на ДДС е ефективен инструмент за събираемост на приходите. Това каза на Националния форум „Правителство – Бизнес” министър-председателят Пламен Орешарски, предаде  Агенция „Фокус”. 130 милиона лева разплатихме по задължения, които са изпълнени, но не изплатени. Почти още толкова средства са за насърчаване на бизнеса. По отношение на възстановяване на ДДС, въведохме строга отчетност по редност на заявленията, без значение големината или други критерии на фирмата. В края на 2013 година е само 240 млн. лева е неизплащането на ДДС. Такова салдо аз не си спомням дори във времето, когато аз бях финансов министър, когато разплащахме навреме ДДС. Орешарски каза още, че за насърчаване на инвестиции, правителството е започнало да преразглежда законодателството – законите за публично частно партньорство и подготовка на нов закон за инвестициите. За първия закон ще настоявам той да отпадне, защото сега действащият, възпрепятства действието на такива. За закона за инвестициите, съм дал указания да бъде само на няколко страници, каза още Орешарски.
Работим и по подобрения в поне няколко закона, които дават рамката на конкуренцията, и защита на потребителите – закон за обществените поръчки, стратегия за развитие на туристическия сектор, банката за развитие, каза още Орешарски. Правителството работи по закона върху концесиите – по-ефективно използване на природните ресурси.
Развитието на фискалната стабилност за последните 5 години бележи положителни резултати – 14,5 млрд лева е правителственият дълг, а от 8,5 на 3,9 млрд. лева е станала фискалният резерв. По предварителни данни ще сме на 5-то място в ЕС по нисък бюджетен дефицит до 2016 година, посочи той.
По европейските фондове в средата на годината, имахме неприятни прогнози за някои средства под риск. Успяхме да направим ръст, при ратифицираните средства, изплатените средства до 31 януари са близо 2 млрд евро, като предстоят за разплащане още толкова средства. В отминалите 6 години нашата страна никога не е била усвоявала толкова средства за толкова кратък период, каза още Пламен Орешарски.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163