EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Орешарски иска заем. Бюджетът с излишък.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Орешарски иска заем. Бюджетът с излишък.

mail07:00 | 03.07.2013прегледи 1174 коментарикоментари 1


Обявеният от финансовия министър Петър Чобанов предстоящ ремонт на бюджета на страната предизвика изненада в икономисти и експерти, особено на фона на излезлите часове по-рано положителни данни за фискалния резерв, показващи липса на „дупка” и наличие на излишък. Такава позиция изрази Георги Ангелов - старши икономист в „Отворено общество” в ефира на bTV.
Според него попълването на обявения от Чобанов недостиг с емитиране на нов дълг е решение с лоши последствия за икономиката и е начин кабинетът да си финансира още няколко месеца живот.
Експертът от „Отворено общество” изрази учудване как е възможно да се появи въпросната „дупка” от 2 млрд. лв., съобщена от министъра, при положение, че за май има излишък. Според него социалният пакет, който кабинетът на Пламен Орешарски гласува няма как да повлияе, защото първо не е в сила все още и второ – той се изчислява с преразпределяне на средства, а не с нови разходи.
Георги Ангелов изрази опасенията, че ако се емитира нов държавен дълг се тръгва по спиралата на спад във външните инвестиции и изпращане на лоши сигнали към европейските пазари, заради вътрешната несигурност в страната. „Откакто се видя, че България няма да има стабилно правителство дългосрочните лихви и рисковата премия се повишават и това е още от първия ден след изборите”, посочи той.
Ангелов беше категоричен, че нов дълг ще доведе до икономическа нестабилност, заради по-високите разходи за лихви, плащания по главницата и оттам – рисковата премия на страната. „Миналата година Орешарски каза, че бюджетът е подценен и ако се засилят дейностите на митниците и на НАП ще има още повече излишък. Излиза, че трябва да има с 1. млрд повече, а те казват, че има 1 млрд. дупка”, посочи несъответствието с предизборната позицията на партията мандатоносител Георги Ангелов.
Икономистът от БАН проф. Иван Ангелов изрази по-различна позиция, но подкрепи виждането , че не бива да се взима нов кредит. Според него наистина ремонта на бюджета е изненада, а „смутните времена” в момента са довели до по-ниска събираемост на данъците, което отваря въпросният недостиг. „ В сегашния бюджет събираемостта на данъците и потребностите са около 18.4 млн. лв. и те очакват при несигурност данъкоплатците да закъсняват данъците си. Управляващите планират да активизират икономическата и социалната политика с по-сериозен пакет от социални мерки, а сегашният е само стъпка в правилната посока”, смята икономистът.
Експертите влязоха в спор за това има ли полза правителството да повиши събираемостта на данъците. Според Георги Ангелов кабинетът предпочита да пусне нов дълг, защото е по-лесно и не е вярно, че заради протестите хората не си плащат данъците. „Служебният кабинет показа, че приходи могат да се събират и доведе бюджета до излишък”, коментира Ангелов.

Проф. Ангелов, добави, че в писмото, което е изпратил до премиера Пламен Орешарски посочва идеи откъде да се вземат ресурси за попълване на недостига. „Драконовски мерки за събираемост на вземания, например контрабандата. Препоръчвам му още съкращаване в администрацията.” Експертът от „Отворено общество” припомни, че справянето с контрабандата и пълненото на бюджета с пари е било от първите предизборни обещание на БСП.

 
ДСБ:Това е финансов шок

Правителството ще нанесе и финансов шок, като се предвижда необоснован заем за 1 млрд. лв. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев днес. „Това е най-голямата дългова порция, която ще ни се сервира от повече от 10 години насам, защото заема, който беше взет за покриване на задълженията по дълга на Милен Велчев беше всъщност заместване на дълг. Това е най-голямото увеличение на държавен дълг от повече от 10 години. Обосновката е много странна и абсолютно неекспертна от страна на „експертното” правителство. Лично министър – председателя буквално вчера заяви, че очаква по-малко приходи между 1 и 2 млрд. лв. Така не може да говори не експерт, а дори човек с най-елементарен поглед върху публичните финанси. Не може в такъв толеранс да говори и да плаши хората. Освен това не е ясно защо се предвижда такъв спад на приходите, след като на 20.11.2012г. сегашният премиер и г-н Станишев казваха, че бюджета за 2013г. е направен с голям резерв в приходната част. Те виждаха резерв от над 1 млрд. и 100 млн. лв. Дори декларираха, че като дойдат на власт след изборите ще разкрият тези резерви и само на база на тези резерви ще решат всичките си социални програми. Какво в станало, че сега има такъв драматичен обрат, този отговор го дължи министър – председателя и разбира се министъра на финансите, който пък в свое интервю не можа абсолютно нищо да обясни. От това следва, че нещата, които казаха говорещите преди мен са верни, обосновани като опасения, срещу това трябва да се противопоставим, не трябва да допускаме едно правителство, което не се знае в какъв хоризонт и дали утре да подаде оставка, да ни натовари с 1 млрд. допълнително, които ще излязат от нашите джобове.”

 

 


 
Коментари
 
уууу - 03-07-2013 г. 08:19:54

Комунягите дойдоха на власт за да харчат ! Това е непълно ясно !

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165