EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОПЧР с бюджет 2.1 млрд.лв. Къде & колко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЧР с бюджет 2.1 млрд.лв. Къде & колко

mail12:34 | 03.12.2014прегледи 7212 коментарикоментари 0


Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” /ОПРЧР/ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд /ЕСФ/, е първата оперативна програма, която ще стартира в България за новата финансова рамка 2014 – 2020 г. на Европейския съюз. Tя бе одобрена от Европейската комисия на 28 ноември 2014 г.

В рамките на новия програмен период са осигурени 2135 млн. лв. за разкриване на нови работни места и укрепване процеса на социално сближаване в България.

zoom_sss

В тази програма се определят приоритетите и целите, за които ще бъдат похарчени един милиард и 92 млн. евро (от които 939 млн. евро от бюджета на ЕС, включително 55 млн. евро по инициативата за младежката заетост). Очаква се това да допринесе за създаването на работни места и засилването на социалното сближаване в България.

Програмата има две общи цели - увеличаването на заетостта и намаляването на т. нар. социално изключване и равнището на бедността. Ето как са разпределени средствата:

zoom_sss

zoom_sss

Коментари

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, цитирана в съобщението на Еврокомисията, коментира, че България вече може да усвоява средства от новите програми, финансирани от структурните фондове на ЕС:

Уверена съм, че парите по новата програма от социалния фонд ще бъдат използвани ефективно. Комисията ще работи в партньорство с България, за да може тези средства да помагат на хората да си намерят работа и по-успешно да се приобщят към обществото.

Комисарят за заетостта, обществените въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариане Тисен отбелязва, че това е първата одобрена програма за България за периода до 2020 г. по
европейските структурни и инвестиционни фондове. По нейните думи това показва решимостта на България да се заеме приоритетно с трайните предизвикателства в областта на заетостта и социалното приобщаване, и да ускори развитието на своя човешки капитал:

Радвам се, че Европейският социален фонд ще продължи да бъде ключов финансов инструмент за добавянето на значителна стойност към националните политики в областта на заетостта и социалното приобщаване.

Програмата има две общи цели - увеличаването на заетостта и намаляването на т. нар. социално изключване и равнището на бедността.

На 7 август ЕК прие споразумение за партньорство с България, в което се определя стратегията за оптимално използване на европейските структурни и инвестиционни фондове в страната до 2020 година. По съфинансираните от Европейския социален фонд оперативни програми "Развитие на човешките ресурси", "Наука и образование за интелигентен растеж", "Добро управление" целите по споразумението за партньорство ще бъдат превърнати в приоритети за инвестиции и конкретни действия, което ще позволи да се избират, осъществяват, наблюдават и оценяват отделните проекти, в зависимост от приоритетите и целите, съгласувани с ЕК.

Източник: МТСП, ЕК, БТА
Таблици: EconomyNews.bg


 


Тагове: ОП, цифри
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg