EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Оптимизъм сред финансовите посредници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оптимизъм сред финансовите посредници

mail17:02 | 14.08.2017прегледи 7426 коментарикоментари 0


Очакванията на финансовите посредници за развитието на основните индекси на Българска фондова борса продължават да бъдат оптимистични и за третото тримесечие на 2017 г., като балансовите им оценки леко се повишават спрямо предходното изследване. Това кореспондира и с традиционно по-слабите летни месеци и очаквания за по-активна търговия през есента. Оценката е направена в раздел „Борсови индекси" на брой 3 от бюлетина на Министерството на финансите „Финансов сектор: Оценки и очаквания".

Според анализа, през второто тримесечие динамиката на пазарната капитализация на основен пазар продължи възходящата си посока от началото на годината, а SOFIX, BGBX40 и BG REIT отчетоха положителни изменения спрямо края на първото тримесечие и двуцифрени растежи на годишна база.

Запазването на оптимизма се подкрепя и от очакванията на анкетираните финансови посредници за бъдещата икономическа ситуация, както и очакванията за подобряване на средата и достъпа на компаниите до капиталовия пазар.

В настоящото издание анкетираните промениха посоката на очакванията си по отношение на номиналния валутен курс на лева към щатския долар и вече прогнозират слабо поевтиняване на долара през третото тримесечие на 2017 г. Преобладаващи отговори в полза на покачване стойността на еврото (съответно лева) се наблюдават за пръв път през последните две години.

Също така, за пръв път от второто тримесечие на 2016 г. присъстват отговори за силно поскъпване на еврото.

Очакваното от посредниците слабо поскъпване на долара през второто тримесечие не се реализира. Динамиката на валутния курс беше относително еднопосочна в полза на еврото, като доларът отчете най-слабото си тримесечие за последните 7 години. За обръщане на тенденцията не помогна и второто за годината повишение на основната лихва от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед) през юни.

През юли и първите дни на август доларът продължи да губи от стойността си. В основата на тази динамика бяха политическата несигурност около президента Тръмп, неубедителното представяне на американската икономика и особено забавянето на темпа на инфлация в края на второто тримесечие, при положение че той все още под целта на Фед. На база на изказвания на членове на FOMC започнаха да се затвърждават опасенията на финансовите пазари, че повишението на референтната лихва през юни е последно за настоящата година и процесът на нормализация на паричната политика в САЩ ще бъде временно преустановен.

В ущърб на щатския долар беше и публикуваният в края на юли доклад от консултациите между САЩ и МВФ във връзка с Article IV, където присъства заключението, че щатският долар е надценен с около 10-20%. Стойността на еврото, от своя страна, бе подкрепена от положителните новини за икономическия растеж в еврозоната през второто тримесечие и нарастването на доверието на потребителите и инвеститорите. Значителна подкрепа за единната валута оказа новината, че през есента ЕЦБ ще започне да обсъжда начало на свиване на монетарните стимули.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg