EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ОПТ приоритет на министър Ангелкова & екип

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПТ приоритет на министър Ангелкова & екип

mail06:50 | 17.08.2014прегледи 2107 коментарикоментари 0


Приблизително по 100 млн. лв. трябва да бъдат разплащани всеки месец, за да постигнем 100% изпълнение на ОП „Транспорт“. Това стана ясно по време на пресконференцията за представяне на екипа и приоритетите на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. По думите й целта е постижима, но следващите месеци трябва максимална активизация на строителите и бенефициентите. Към момента по ОП „Транспорт“ са разплатени повече от 2,5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програмата. За да се постигне 100% изпълнение до края на 2015 г. трябва да бъдат разплатени още около 1,5 млрд. лв.

Екипът на МТИТС ще включва двама заместник-министри. Камен Спасов ще координира ресора информационни технологии и съобщения. Георги Тодоров запазва поста си на заместник-министър, като в екипа на служебния министър ще отговаря за транспорта. „За постигане на набелязаните цели ще разчитам на професионализма и работата на моя екип“, каза Николина Ангелкова. По време на събитието стана ясно, че те са си поставили десет дневен срок, в който да се запознаят с основните проблеми в ресора на министерството и да изготвят екшън план за решаването им. Сред основните приоритети е работата по транспортните проекти с европейско финансиране, е-управлението и състоянието на търговските дружества и предприятия от системата на транспорта.

„Първата ми основна задача е да не допуснем загуба на средства по ОП „Транспорт“ към края на 2014 г.”, каза министър Николина Ангелкова. Съгласно правилата на ЕК, до края на 2014 г. трябва да бъдат възстановени още 82 млн. евро, за да не бъдат загубени средства по програмата. С тях ще бъде достигнат общият размер от близо 1 млрд. евро - само европейско финансиране. На този етап прогнозата на Управляващия орган на програмата е, че тази сума ще бъде надвишена и че няма опасност от загуба на средства по ОП „Транспорт” към края на 2014 г.

„От понеделник стартираме спешни проверки на място на всички високорискови проекти, които се изпълняват по ОП „Транспорт“, каза министър Ангелкова. Ще бъдат инспектирани жп линиите „Септември – Пловдив” и „Първомай – Свиленград”, строителството на които възлиза на 300 млн. евро. Проверки са предвидени и на АМ „Марица” и АМ „Струма”, които са с обща индикативна стойност от 150 млн. евро.

„В момента е разгара на строителния сезон и следващите два месеца ще са решителни за цялостното изпълнение на програмата“, допълни Николина Ангелкова. По думите й няма забавени плащания, като ОП „Транспорт“ е единствената оперативна програма с преки плащания към изпълнителите. Към момента всички преведени пари на големите ни бенефициенти НКЖИ и АПИ са стигнали до строителите, като за АПИ сумата е малко над 1 млрд. лева, а за НКЖИ – над 472 млн. лева.

Другият основен приоритет в работата по европейските проекти на новия екип на министерството ще бъде подготовката и одобрението на новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. „Към момента списъкът с проекти, предложени по нея, в пъти надвишава наличния финансов ресурс. По тази причина е нужна внимателна приоритизация на база техническа готовност, за да започне изпълнението на обектите максимално бързо“, обясни министър Ангелкова. Вече са получени и първите официални коментари от ЕК и ревизираният вариант на програмата ще бъде изпратен в Брюксел до 20 дни. Активно ще се работи и по Инструмента за Свързана Европа (Connecting Europe Facility), по който страната ни може да разчита на 350 млн. евро в следващите 3 години.

По време на пресконференцията стана ясно, че е получен предварителен одитен доклад от Одит на средствата от Европейския съюз (ОСЕС), като констатациите в него могат да доведат до 24 млн. лв. финансови корекции по ОП „Транспорт“. „Това означава, че в спешен порядък трябва да предприемем необходимите мерки, за да отговорим на направените констатации, така че да ги минимизираме или да направим така, че те да отпаднат изцяло“, обясни министър Ангелкова. Независимо от крайното решение, парите няма да бъдат загубени, а ще бъдат пренасочени към други проекти.

В ход е подготовката на Закона за електронното управление. „В диалог сме с всички заинтересовани организации от сферата на ИКТ, за да ускорим процеса по въвеждането на електронното управление“, каза Николина Ангелкова. Тя е възложила и детайлен анализ на текущите проекти, който да покаже кои разработки могат да бъдат приключени и пуснати в действие в следващите месеци.

„Продължаваме активния диалог с кредиторите на БДЖ и ще търсим решение на най-наболелите проблеми в сектора“, заяви министърът. От думите й стана ясно, че вече е провела срещи на място с ръководствата на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Министър Ангелкова коментира и случая със задържаните служители на ДАИ във Велико Търново. По случая е разпоредена вътрешна проверка, но на база предварителната информация се очаква те да бъдат освободени. „Няма да толерирам незаконни действия в системата на транспорта и разчитам на гражданите и медиите да сигнализират при всеки подобен случай“, подчерта Николина Ангелкова.
Източник: МТИТС


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg