EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оправдания + реакции по скандала "Панама"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оправдания + реакции по скандала "Панама"

mail13:12 | 05.04.2016прегледи 1215 коментарикоментари 0


Креди Сюис (Credit Suisse) и Ейч Ес Би Си (HSBC), две от най-големите институции за управление на богатство в света, днес отхвърлиха предположенията, че активно са използвали офшорни структури, за да помагат на клиенти да извършват данъчни измами, предаде Ройтерс.
Реакцията им идва ден след като изтекли документи от четири десетилетия на панамската адвокатска кантора Мосак Фонсека (Mossack Fonseca) разкриха широко разпространена употреба на тези инструменти от световни банки от името на техни клиенти и предизвикаха серия от правителствени разследвания.
Френската финансова прокуратура обяви, че започва предварително разследване за данъчни измами при утежняващи вината обстоятелства. Разкритите практики вероятно ще засегнат френски граждани, дължащи данъци, обясни решението си прокуратурата, цитирана от Франс прес.
Регулаторът на финансовия пазар в Швейцария (FINMA) също съобщи, че пуска в ход предварително разследване като реакция на разпространената информация, обвързваща и швейцарски банки с офшорни сделки с богати и влиятелни клиенти.
И в Испания прокуратурата започна разследване за пране на пари срещу Мосак Фонсека, обвинена в съучастие в голяма схема за избягване на данъци. Разследването се отнася само до прането на средства, собственост на живеещи в Испания клиенти на панамската фирма.
Разследване инициираха и данъчните власти в Холандия.
Австралийската данъчна служба обяви, че разследва над 800 богати австралийци за евентуално избягване на данъци, свързано с фирмата Мосак Фонсека.
Индия също ще разследва твърденията, че над 500 индийци, сред които актьори от Боливуд, индустриалци и политици, са използвали панамската правна фирма, за да укриват парите си в офшорни данъчни убежища.
"Панамските документи" ще бъдат разследвани и от властите в Панама.

30 германски банки са ползвали услугите на „Мосак Фонсека“ Документите посочват също така, че освен известни личности, близо 30 германски банки, сред които „Дойче банк“ и „Комерцбанк“, са ползвали услугите на правната компания. Най-малко 28 германски банки са прибягвали през последните години до услугите на фирмата “Мосак Фонсека“, пише германският в. „Зюддойче цайтунг“, който е член на Мeждународния консорциум за разследваща журналистика. Според изданието германските банки са създавали или администрирали в „Мосак Фонсека“ повече от 1200 фиктивни компании за нуждите на своите клиенти. Само „Дойче банк“ е използвала до 2007 г. повече от 400 офшорни компании, пише вестникът. Според него няколко хиляди германци са използвали офшорните компании на "Мосак Фонсека". Според изданието освен „Дойче банк“ и „Комерцбанк“ и някои регионални банки също са използвали услугите на „Мосак Фонсека“, но техните имена не се споменават. Все пак изданието уточнява, че въпросните замесени банки през последните години са променили политиката си. „В „Дойче банк“ осъзнаваме напълно значението на този проблем. Подобрили сме процедурите на прием на клиенти и проверките на хората, с които работим", реагира най-голямата германска банка. В същото време компанията „Сименс“, която през 2000 г. беше в центъра на огромен скандал с подкупи, също се оказа, че фигурира в панамските документи. От "Сименс" посочиха, че не са запознати още с изложените документи, но обясниха, че става въпрос за "стари, известни вече случаи". Берлин се надява, че разкритията от "Панамските документи" ще дадат тласък на борбата с прането на пари и данъчните измами. "Надяваме се, че сегашният дебат ще допринесе да се засили натиска", каза говорителят на германския министър на финансите Волфганг Шойбле.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg