EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опозицията спечели изборите в Хърватия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опозицията спечели изборите в Хърватия

mail10:31 | 09.11.2015прегледи 3137 коментарикоментари 0


Лидерът на опозиционната консервативна партия Хърватска демократична общност (ХДО) Томислав Карамарко обяви победа на парламентарните избори в Хърватия в неделя. Хърватската държавна телевизия ХРТ излъчи пряко в ефир неговото обръщение от предизборния щаб на партията, предаде ТАСС.

"Можем да кажем, че победихме на парламентарните избори", заяви Карамарко и изрази увереност, че разликата между ХДО и основния й съперник - Социалдемократическата партия, ще нарасне с обявяването на окончателните резултати.

При около 70 процента от преброените бюлетини консерваторите печелят 61 мандата в 151-местния парламент, докато социалдемократите имат 53 места, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Държавната избирателна комисия.

Карамарко подчерта, че "две трети от гражданите са гласували за промяна". В тази връзка той призова към сътрудничество "всички, които искат промяна, всички, които са готови да се борят за качествен живот в Хърватия", съобщава ТАСС.

"Ние ще се борим за всяко работно място, за всяка занемарена нива, за всеки млад човек, който е решил да напусне страната. Ние няма да допуснем това", обеща лидерът на ХДО.

В щаба на ХДО цари празнична атмосфера. След обръщението на Карамарко бе поднесено шампанско, а лидерът на партията тържествено разряза торта, украсена с бенгалски огън.

Президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович в обръщение по националната телевизия отбеляза, че са известни само предварителните резултати, но поздрави "всички, които влизат в парламента, особено "Родолюбивата коалиция", предвождана от ХДО.

"Призовавам всички, които влизат в новия състав на парламента, да покажат своята отговорност и да поставят интересите на хърватската държава и народ над партийните интереси, да се съсредоточат върху интересите на държавата и на гражданите", каза Китарович, цитиран от БТА.

Най-желан партньор за коалиция е движението МОСТ, лидер на който е 36-годишният психиатър Божо Петров, съобщава агенция "Фокус". С почти 20 места в парламента, „Мост“ е третата политическа сила и голямата сензация на изборите. Коалиция МОСТ е създадена преди няколко години, а в нея влизат различни независими депутати. Въпреки че може да се видят и опитни политици, в МОСТ основно са хора, които са в политиката от скоро, но са се доказали в своите професии. Местните медии вече коментират, че МОСТ ще реши кой ще сформира следващото правителство в Хърватия.

Данните на избирателната комисия показват, че прага от 5% са прескочили още няколко партии и движения. Техните мандати също могат да послужат за формирането на парламентарно мнозинство.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg