EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опит и лични качества търси ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опит и лични качества търси ЕК

mail17:30 | 25.01.2011прегледи 1194 коментарикоментари 0


Опитът и личните качества на кандидатите са основният критерий, по който Европейската комисия подбира служителите си. Това заяви генералният секретар на ЕК Катрин Дей по време на изслушване в Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент днес в Брюксел, в отговор на запитване на евродепутат как ЕК се подсигурява срещу наемането на служители, свързани с бившите комунистически тайни служби и дали такива хора биват назначавани в европейските институции. Във въпроса изрично бе даден за пример случаят с разсекретяването на досиета на български дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност, съобщи агенция Фокус, позовавайки се на информация от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.
Според генералния секретар на ЕК при кандидатите за работа в европейските институции се оценяват както биографиите, така и дали предишният им опит съответства на нуждите на институцията. Хората, които желаят да работят за Европейската комисия, не трябва да прикриват данни от професионалните си биографии, защото при съмнения е възможно провеждането на допълнително разследване. Служителите, които работят с конфиденциална информация се нуждаят и от допълнително разрешително за достъп, което се получава след съвместна проверка с органите за достъп до информация в страната, от която идва служителят.
"От отговора на Катрин Дей е очевидно, че Европейската комисия не допуска ограничаването на права на групи хора. Всеки случай се разглежда поотделно, като основен критерий е опитът на кандидата", коментира българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин, който е член на Комисията по бюджетен контрол.
Народното събрание на Република България прие наскоро декларация, в която призовава посланиците с досиета сами да напуснат постовете си, а външният министър Николай Младенов обяви, че дипломати, работили за бившите тайни служби нямат място в задграничните представителства на България.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg