EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Оперен туризъм в Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оперен туризъм в Пловдив

mail13:04 | 27.02.2019прегледи 823 коментарикоментари 0


Оперният туризъм вече е факт в Пловдив. Салоните са пълни, над 35 процента от публиката на оперните спектакли на Държавна Опера-Пловдив е от чужбина, обяви пред журналисти директорът на културната институция Нина Найденова. 
Вече има сключени договори с девет туроператорски фирми за поредното издание на оперния фестивал "Оpera open 2019", като 30 процента от местата за всеки един спектакъл са резервирани от тях, добави Найденова. 
В своята петгодишна история фестивалът е увеличил посещаемостта си значително. Ако през 2014 зрителите за месец са били около 5000, то статистиката от последните две години показва, че над 20 000 зрители са гледали опера на Античния театър в Пловдив по време на "Оpera open". Около пет пъти е и ръстът на цената на билетите за оперните спектакли в града, каза директорът на Пловдивската опера.
Заради проекта Пловдив - Европейска столица на културата 2019 тази година "Оpera open" предлага и по-богата и многожанрова програма, която продължава не само през юни и юли, но и през август в Античния театър. Фестивалът се разширява и като пространство и освен на сцената на Античната сцена, оперни постановки ще има и в двора на някогашния Френски колеж /сега сграда на Технически университет/. Във връзка с Пловдив-Европейска столица на културата 2019, Опера-Пловдив сформира и собствена балетна международна трупа, в която има артисти от девет националности, каза още Нина Найденова. Разширението на програмата на събитието включва и интегриране на най-малката публика на още едно ново пространство - брега на р.Марица, където ще акостира кораб-сцена с оперни представления за деца. Там те ще имат срещи и с г-жа Опера, а вече над 5-6 000 малчугани са редовни зрители на постановките за деца. 
Акцентите в тазгодишното издание на "Оpera open 2019" са спектаклите "Орфей и Евридика" и "Силата на съдбата", с режисьор /и на двата спектакъла/ Стефано Пода. Специално е подготвен спектакъл за Гала откриването на 8 юни под слогана "Заедно" на Европейската столица на културата. Той е режисирана разходка из класическите стилове и епохи и е съпроводен с уникално светлинно шоу и 3Д мапинг. Ще може да се гледа също "Риголето" на Националната опера и балет. Безценни инструменти на 300-400 години ще звучат на една сцена в "Звукът на Страдивариус" на струнен състав от Холандия. В програмата са "Лебедово езеро", "Отело", "Аида" и "Джаз симфонии с Лиз Райт". 


Белоградчик ще бъде домакин за четвърта поредна година на летния оперен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали 2019". Това съобщава на сайта си Софийската опера и балет, където е публикувана програмата за предстоящия фестивал. Първото представление тази година е балета "Лебедово езеро" на Чайковски на 19 юли. Във фестивалната програма са предвидени още две балетни постановки "Дамата с камелиите" на 20 юли и "Кармина Бурана" на 21 юли. Седмица по-късно програмата продължава с оперните спектакли, на 26 юли - "Трубадур" на Верди, на 27 юли - "Кармен" от Бизе и на 28 юли - "Турандот" от Пучини. 
Миналата година за първи път в Белоградчик беше представен мюзикълът "Mamma Мia!", който тази година ще се изиграе седем пъти - на 2, 3 и 4 август и на 8, 9, 10 и 11 август. Всички оперни и балетни постановки са с начало 20.00 часа. Репертоарният план на летния фестивал включва и пещерната фестивална импресия в три части "Богове, великани, джуджета, валкюри" по музика на Вагнер. Представленията ще се играят в пещерата "Магура" от 11.00 часа на 26, 27 и 28 юли, както и от 1 до 4 и от 8 до 11 август. 
Очакваме от Софийската опера и балет да поискат тази година по-голяма сцена, а представленията ще се играят отново в крепостта "Калето" под скалите в Белоградчик, както всяка година, съобщи за БТА Росен Младенов, зам.кмет на община Белоградчик.

(БТА)


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg