EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОПЕК:Лек ръст в търсенето на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЕК:Лек ръст в търсенето на петрол

mail12:30 | 12.09.2012прегледи 305 коментарикоментари 0


Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) преразгледа към леко увеличение прогнозата си за търсенето на петрол през 2012 година, което според организацията продължава леко възходящата си тенденция благодарение на трайното потребление заради горещините, предизвикали засилено производство на електроенергия, предаде Франс прес. В месечния си доклад ОПЕК изчислява търсенето на петрол през 2012 година на 88,74 милиона барела на ден спрямо обявените преди месец 88,72 милиона барела.
"Световните икономически сътресения не са довели до забавяне на сезонното потребление на петрол и лятната тенденция на търсенето", отбелязва картелът в доклада си. Организацията преразгледа през август прогнозата си за цялата година към повишение от 0,04 милиона барела на ден. Търсенето на суров петрол се е засилило заради жегите в Съединените щати, поради които електроцентралите са използвали повече гориво, а наводненията и голямата електрическа авария в Индия предизвикаха по-голяма употреба на дизел. За тенденцията е допринесло и спирането на много ядрени централи в Япония. "Страните извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са потребили през юли 42,9 милиона барела петрол дневно, което представлява увеличение от 1,0 милиона
барела дневно на годишна основа", отбелязва ОПЕК. Организацията разчита на тези страни за поддържането на търсенето на суровината, особено през 2013 година.
Дванайсетте страни от картела прогнозират за догодина търсенето на суров петрол да достигне 89,55 милиона барела на ден спрямо обявената миналия месец прогноза от 89,52 милиона барела дневно. Това представлява увеличение от 0,81 милиона барела на ден в сравнение с увеличението от 0,85 милиона барела на ден през 2012 година спрямо 2011 година. "Растежът на световното търсене на петрол през 2013 година се очаква леко да се понижи спрямо тази година въпреки стабилното равнище на световния брутен вътрешен продукт (БВП). Икономическият контекст е неясен и има множество потенциални непредвидими събития в бъдеще", обясни ОПЕК която произвежда около 30 процента от световния петрол.
"Опасност от спад съществува, тъй като забавянето на икономиката в развитите страни може да се разпространи още повече към районите извън ОИСР", допълва картелът, като не изключва възможността да се наложи да преразгледа към понижение прогнозата си за 2013 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg