EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ОПЕК+ рекордно намаление на петролния добив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЕК+ рекордно намаление на петролния добив

mail11:20 | 13.04.2020прегледи 12944 коментарикоментари 0


В телефонен разговор президентите на Русия и на Съединените щати Владимир Путин и Донадлд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подкрепиха споразумението в рамките на ОПЕК+ за съкращаване на добивите не петрол. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Тримата лидери са подчертали голямото значение на споразумението за стабилизирането на глобалните пазари и за обезпечаването на устойчивост на световната икономика като цяло.

Те се съгласиха да поддържат и за в бъдеще връзка по този важен въпрос, докато в отделен двустранен разговор Тръмп и Путин продължиха да обменят мнения за петролните пазари, обсъждайки също така и стратегическата сигурност на двете страни.

Сделката беше окончателно договорена на извънредно заседание на ОПЕК+ вчера. Тя предвижда съкращаване на добивите с 9 млн. и 700 хиляди барела дневно през май и юни, с до 8 милиона барела до края на годината и с до 6 милиона барела до май 2021.

Целта на споразумението е да спре рязкото поевтиняването на петрола на световните пазари. До настоящата криза се стигна, след като в началото на март Русия и Саудитска Арабия не успяха да договорят допълнително съкращаване на добивите. Това доведе до свръхпроизводство на фона на свитото потребление заради коронавирусната пандемия и съответно до двойно обезценяване на петрола.

Финалното решение означава, че Мексико ще съкрати добива си с около 100 хиляди барела дневно, а не с 400 хиляди, както настояваха другите страни, уточнява ТАСС.

За сметка на това Съединените щати ще намалят допълнително производството си със 300 хиляди барела дневно, за да се компенсира тази разлика.

Освен това Мексико може да напусне формата "ОПЕК +" след юни, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Министърът на петрола на Ирак Тамир Гадбан заяви, че одобрената от "ОПЕК +" сделка ще помогне за стабилизирането на петролния пазар.

Гадбан отбеляза, че резултатите от това споразумение през месеците май и юни ще бъдат "ключови" за определяне на следващите стъпки на ОПЕК. Въпреки това той припомни, че сега фокусът остава върху наблюдението на пазарите, отбелязвайки, че масовото намаляване на складовите петролни запаси се очаква да помогне за повишаване на цените на важната енергийна суровина.

Има обаче притеснения, че договореното съкращаване на производството с 9,7 млн. барела, или около 10% от глобалните доставки, ще бъде достатъчно, за да компенсира съществуващото свръх предлагане на фона на силно ограниченото търсене заради коронавирусната пандемия.

Глобалната консумация на петрол се сви с около 30% поради пандемията от Covid-19, която доведе до въвеждането на извънредно положение от редица правителства и до замирането на бизнеса по цял свят.

С оглед на това Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства взеха решение да съкратят техните добиви с повече от договореното във формата "ОПЕК +", което да доведе до съкращаване на общото производство с 12,5 млн. барела на ден.

В същото време членовете на "ОПЕК +" настояват другите водещи производители като САЩ, Канада, Бразилия и Норвегия да съкратя съвместното техните добиви с още 5 млн. барела дневно.

Канада и Норвегия изразиха готовност за съкращаване, докато Съединените щати, където антитръстовото законодателство затруднява подобно държавно регулирано съкращаване, заяви, че вече са намалили производството си 2 млн. барела на ден през тази година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886