EUR 1.9558
USD 1.7985
CHF 2.0523
GBP 2.2730
CNY 2.5176
you tube
mobile version

ОПЕК прогнозира по-голямо търсене на петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЕК прогнозира по-голямо търсене на петрол

mail11:25 | 17.07.2023прегледи 742 коментарикоментари 0


Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозата си за растежа в търсенето на петрол за 2023 г. За догодина организацията прогнозира само леко забавяне на търсенето, въпреки глобалните икономически проблеми, тъй като Китай и Индия продължават да са двигател за растежа на използването на горива. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данните от най-новия месечен доклад на ОПЕК, посветен на перспективите пред търсенето и предлагането на черно злато.

ОПЕК предвижда световното търсене на петрол да нарасне с 2,25 милиона барела на ден през 2024 г., което представлява увеличение с 2,2 процента, в сравнение с растежа от 2,44 милиона барела на ден през 2023 г.

Прогнозата на ОПЕК за растеж на търсенето за идната година е по-висока от тази на Международната агенция по енергията (МАЕ), която по-рано актуализира своите очаквания.

Ръстът в търсенето на петрол е индикация за вероятната сила на петролния пазар и е част от пейзажа на политически решения, взети от ОПЕК и нейните съюзници, с които сформират алианса ОПЕК+. През юни те ограничиха петролните си доставки до 2024 г., за да подкрепят пазара.

В доклада на ОПЕК се посочва, че превантивният подход и съкращенията, обявени от ОПЕК+, са добавили стабилност на пазара, "въз основа на което се очаква солидните основи на пазара на суров петрол, наблюдавани тази година, да продължат и през 2024 г."

"През 2024 г. се очаква солиден глобален икономически растеж на фона на продължаващите сигнали за подобрения в Китай, които да повишат потреблението на петрол", коментират експертите.

Също така ОПЕК повишава прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през настоящата година с 90 000 барела на ден спрямо миналия месец.

В доклада се констатира, че производството на петрол на ОПЕК се е увеличило с 91 000 барела на ден - до 28,19 милиона барела на ден през юни, въпреки съкращенията на добива на ОПЕК+, а виновни за ръста са били главно Иран и Ирак.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg