EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОПЕК и МАЕ с различни прогнози за петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЕК и МАЕ с различни прогнози за петрола

mail17:40 | 16.10.2023прегледи 521 коментарикоментари 0


Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запазва своята прогноза за сравнително силен растеж на търсенето на черно злато в световен мащаб през 2023 и 2024 г., предаде Ройтерс.

Търсенето на петрол в глобален мащаб ще се повиши през идната година с 2,25 милиона барела на ден при увеличение от 2,44 милиона барела дневно през 2023 г., прогнозира картелът.

Само в Китай, най-големият вносител на петрол в света, ще бъде реализиран малко под половината от обема на цялото дневно увеличение (1,1 милиона барела) през 2023 г., пише в заключенията от публикувания днес месечен доклад на ОПЕК. Повишаването на необходимостта от доставки на петрол през настоящата година в Китай идва на фона на постепенното ускоряване на китайската икономика след премахването на строгите ограничения срещу разпространението на КОВИД-19, посочва Ройтерс.  

"През 2024 г. се очаква допълнително увеличение на потреблението на петрол в условията на солиден икономически растеж в световен мащаб и на фона на продължаващо подобряване на икономическото развитие на Китай", посочва ОПЕК в своя месечен доклад. В него се казва още, че търсенето на черно злато до края на тази и през идната година може да бъде нарушено в някои региони на света. 

Поради това ОПЕК намалява прогнозите си за търсенето на петрол в световен мащаб през последното тримесечие на 2023 г. и през първите 3 месеца на 2024 г. 

Петролният картел акцентира по специално върху страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници от петролния алианс ОПЕК+ започнаха през миналата година да намаляват петролните си добиви, за да поддържат цените на черното злато, припомня Ройтерс.

Международната агенция за енергията (МАЕ) обаче понижи прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 г., основавайки се на трудните икономически условия в глобален план и напредъка в енергийната ефективност, които оказват натиск върху потреблението, предаде Ройтерс.

Базираната в Париж агенция понижи в месечния си доклад прогнозата за растежа на търсенето на петрол през 2024 г. до 880 000 барела дневно спрямо предходните предвиждания за 1 милион барела дневно.

МАЕ обаче повиши прогнозата си за 2023 г. до 2,3 милиона барела дневно спрямо 2,2 милиона барела дневно при предишната оценка.

ОПЕК и съюзниците му от ОПЕК+ започнаха да ограничават доставките през 2022 г., за да подкрепят цените. 

През септември глобалният референтен сорт Брент достигна 10-месечни максимуми, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на петрол с общо 1,3 милиона барела дневно  до края на годината. 

Цените се понижиха рязко миналата седмица, след като влошената макроикономическа перспектива засили опасенията за по-бавeн растеж на търсенето, засенчвайки страховете за предлагането.

"Ако допълнителните съкращения бъдат отменени през януари, то балансът може да премине към излишък, което в известна степен би допринесло по някакъв начин за попълване на изчерпаните запаси", се посочва в доклада. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg