EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОПЕК запази прогнозата си за петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЕК запази прогнозата си за петрола

mail15:50 | 11.05.2011прегледи 581 коментарикоментари 0


Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) остави без промяна прогнозата си за търсенето на петрол през 2011 година, тъй като според нея натискът за увеличение и за спад на пазара се уравновесява, предаде Франс прес. В месечната си прогноза ОПЕК преразглежда към съвсем леко увеличение прогнозата си за търсенето през 2011 година с 0,14 милиона барела на ден до 88,07 милиона барела на ден - като цяло "без промяна спрямо предишния доклад". "Рисковете са почти уравновесени по отношение на движение нагоре или надолу", подчертава картелът.
Организацията изтъква от една страна ефектите от опустошителното земетресение в Япония на 11 март и несигурността за икономиката на Съединените щати, а от друга страна силно набиращата скорост китайска икономика, надхвърляща очакванията, както и в по-малка степен икономиката на Европа. ОПЕК преразглежда и оценката си за търсенето през 2010 година до 86,67 милиона барела на ден спрямо обявените месец по-рано 86,5 милиона барела. Тежката зима, изглежда, се е отразила на търсенето на петрол повече от очакваното", изтъква картелът. Размириците в Близкия изток и Северна Африка не се отразяват толкова на търсенето, колкото на цените, като средната стойност на барел петрол е достигнала 118,9 долара през април, с 8,25 долара повече спрямо предходния месец, съобщава ОПЕК. Американският лек суров петрол и сортът Брент поскъпнаха до максимални равнища от началото на финансовата криза, достигайки съответно 110,04 долара и 123,10 долара за барел, допълва картелът, който вижда в този факт и ефект от подобряването на икономическите очаквания.
Ситуацията обаче е твърде нестабилна, движението на цените надолу, после нагоре бяха наблюдавани в началото на май, което прави трудна оценката за развитието на пазарите. Очаква се производството в Близкия изток да остане стабилно, като в Оман вероятно ще се увеличи, за да се компенсира спадът в Сирия и Йемен, отбелязва ОПЕК. В доклада обаче се споменава за възможно понижение на прогнозата в близките месеци на фона на съобщенията от началото на месеца, че половината от производството на Йемен е било спряно заради нападения срещу петролопроводи и политическата обстановка. Сред страните от ОПЕК производството се очаква да се запази стабилно, като спадът в Либия и Ангола се компенсира от увеличение на добива в другите страни - начело със Саудитска Арабия и Нигерия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047