EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОПЕК: Без промяна за търсенето на петрол през 2023 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЕК: Без промяна за търсенето на петрол през 2023 г.

mail11:01 | 16.12.2022прегледи 995 коментарикоментари 0


Ръстът на глобалното търсене на черно злато до края на годината ще остане непроменен, на ниво от 2,5 милиона барела петрол на ден, а догодина търсенето ще се увеличи с по-скромните 2,2 милиона барела петрол на ден, достигайки общо около 101,8 милиона барела петрол на ден. Това пише в най-новия месечен доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Така търсенето на петрол до края на настоящата и през идната година остава на равнищата, предвиждани в предишния доклад на ОПЕК.

Прогнозата обаче е обект на голяма несигурност, предимно заради опасения за глобалното икономическо развитие, мерките за ограничаване на КОВИД-19 Китай и продължаващото геополитическо напрежение, посочват експертите на базирания във Виена алианс.

"Подновените блокировки в Китай натежаха силно върху търсенето на петрол, като страната регистрира свиване на търсенето на петрол през 2022 г.", пише още в доклада.

Цените на фючърсите на суровия петрол от двете страни на Атлантическия океан се понижиха рязко през ноември на фона на повишена волатилност и разпродажби на фючърсните пазари.

Натискът надолу върху цените на фючърсите се запази, тъй като перспективите за търсенето на петрол се влошиха поради продължителните локдауни в Китай и опасенията, че продължаващото агресивно затягане на паричната политика от големите централни банки може да попречи на икономическия растеж, обясняват от ОПЕК.

Междувременно притесненията относно перспективите за предлагането намаляха с оглед на признаци за добре снабден пазар на суров петрол, както и появилите се подробности около тавана на цените на руския петрол, наложен от Г-7 и Европейския съюз.

Сорта Брент, търгуван на лондонската междуконтинентална борса ICE, се понижи през ноември средно с 2,74 долара за барел, или 2,9 на сто, до 90,85 долара за барел, изтъкват експертите./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg