EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ОПЕК+ & споразумението

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОПЕК+ & споразумението

mail12:20 | 10.04.2020прегледи 18266 коментарикоментари 0


ОПЕК, Русия и съюзните им страни производителки на петрол, обединени във формата ОПЕК+, обмислят да намалят добива си с над 12 милиона барела на ден, като искат останалите производители да допринесат със съкращeния от 5 милиона барела дневно. Това съобщи днес източник, цитиран от Ройтерс и БТА.

ОПЕК+ проведе вчера видеоконферентно заседание за стабилизиране на петролния пазар.

По-рано източници информираха, че Саудитска Арабия и Русия са се споразумели за голямо намаление на производството на петрол. ОПЕК+ и другите участници във видеосрещата са обсъдили намаляване на добива с 20 милиона барела на ден, според първоначалната информация.

Ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, който е и водещ преговарящ на Москва по петрола, съобщи официално, че Русия и Саудитска Арабия са преодолели различията, представляващи потенциални препятствия за плана за големи съкращения на добива в подкрепа на цените, ударени от кризата с коронавируса.

Той отбеляза, че този ход се нуждае от подкрепата на ОПЕК+, както и на другите производители извън неофициалното обединение.

Дмитриев добави, че някои ще се присъединят към мерките по време на днешното заседание на Г-20.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, цитиран от ТАСС, заяви на онлайн конференцията на ОПЕК+, че свободните мощности за съхранение на петрол в света в момента възлизат на около 1 милиард барела и предвид темповете на растеж на предлагането те могат да свършат през май.

"Запасите от петрол в света могат да нараснат с още 1,3 милиарда барела, което ще доведе до цялостно запълване на хранилищата през май", предупреди Баркиндо.

Цените на петрола силно се понижиха в азиатската търговия след отслабването на надеждите за споразумение на заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници - т.нар. група ОПЕК+, предаде Франс прес.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол понижи цената си с 9,3 на сто до 22,76 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море поевтиня с 4,1 на сто до 31,48 долара за барел.

Снощи министърката на енергетиката на Мексико Норма Росио Нале е напуснала ядосана протичащите по видеовръзка преговори между страните от ОПЕК+ поради несъгласие с предложените условия за понижаване на добива на петрол.

При обсъждането на индивидуалните квоти Мексико отказало да понижи добива си с 400 хиляди барела на ден.

Консултациите с Мексико ще продължат днес на видеозаседанието на страните от Г-20.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg