EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опасност от нов троянски кон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опасност от нов троянски кон

mail17:40 | 28.08.2019прегледи 702 коментарикоментари 0


Експерти по киберсигурност обявиха, че са засекли нова версия на популярен стар "троянски кон", която застрашава всички версии на Windows, съобщава Forbes, цитиран от vesti.bg.  Зловредният код е популярен с името RAT, като новата му версия е NanoCore RAT V1.2.2.

Чрез нея хакер може да получи пълен достъп до заразен компютър. Това включва не само възможност за отваряне и копиране на файлове, но и дори проследяване на въведените чрез клавиатурата символи, включително и пароли.

"Троянецът" позволява още редактиране на системния регистър, отваряне на уебстраници, криптиране на файлове и дори изключване и рестартиране на компютъра. Злоредният код дава възможност на хакера още да изключва сигналната лампа на уебкамерата и да записва видео и аудио без знанието на потребителя.

NanoCore RAT може да се разпространява по няколко начина. Най-популярният обикновено е чрез прикачен файл в имейл, като е вграден в текстов документ като макрос. Алтернативен вариант е чрез компрометирани приложения.

Добрата новина е, че за Windows 7, 8.1 и 10 вече има ъпдейти, които да предпазват от вируса. Затова се препоръчва на притежателите на устройства с тези операционни системи да ги обновят с последните ъпдейти възможно най-скоро.

Експертите предупреждават, че програмния код на NanoRAT в момента се разпространява свободно в мрежата. Сегашната му версия има дори много лесен потребителски интерфейс, чрез който да се управлява и настройва. Затова е много лесно дори и за "аматьори да започнат свои имейл кампании" с вируса, казват още от LMNTRIX. Именно затова очакванията са, че атаките с този "троянец" ще се увеличат и своевременният ъпдейт на системите е силно препоръчителен.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg