EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опасни реклами на българския пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опасни реклами на българския пазар

mail18:40 | 01.02.2011прегледи 1977 коментарикоментари 0


Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация установи нарушения на Етичния кодекс в търговските комуникации на едни от най-големите рекламодатели. Комисията препоръча на „Ню Геймс” ООД, на „Мобилтел” АД, на „Космо България Мобайл” /Глобул/, на „Макс Телеком” ООД и на „Евробет” ООД да приведат търговските си комуникации в съответствие с нормите на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България, се казва в съобщение на институцията. Ето подробности за опасните реклами:
Видеоклипове „СМС за милиони”
Един от рекламните видеоклипове на играта „СМС за милиони” на „Ню Геймс” ООД е определен като неподходящ за деца. Недопустимо е да се пропагандира рекламна игра със средствата на непозволената от закона най-древна професия - проституцията. Рекламният клип отблъсква със своята вулгарност и е далеч от всякакви норми на благоприличие и е в разрез с добрите нрави на българското общество. Вторият рекламен видеоклип на играта „СМС за милиони” е определен като подвеждащ и заблуждаващ. Потребителят бива подведен, че участието му в играта е безплатно, защото в търговската комуникация не се споменава за финансови задължения, още повече че не става ясно и колко СМС човек трябва да изпрати, за да продължи участието си в играта. В жалбата се казва, че абонатите на Мтел получават непоискан рекламен sms със следното съдържание: "Tvoiat nomer xxxxx igrae dnes za 20 000 leva i 2 Jackpota nad 130 000 leva!Kak? Bezplatna registracia s EGN na nomer 9999. V partniorstvo s Mtel."Потребителят бива подвеждан да се регистрира уж безплатно, но след изпращане на първия безплатен sms бива подтикван да изпраща платени такива.
LOOP Mega
Телевизионната реклама на „Мобилтел” АД за Тарифен план LOOP Mega е определена като липса на социална отговорност, неподходяща за деца и използване на доверчивост или неопитност. Недопустимо е рекламодател като „Мобилтел” АД да не отчита отрицателния ефект от търговската си комуникация и да призовава младите хора да разговарят и срещат с непознати, изпращайки СМС, и поставяйки ги по този начин в рискова ситуация, и то в момент когато усилията и действията на компетентните държавни органи, на неправителствени организации и ЕК са насочени към защита на младите хора при използване на интернет и други комуникационни технологии. В Националния съвет за саморегулация са постъпили няколко жалби относно телевизионна реклама на „Мобилтел” АД за тарифен план LOOP Mega. В жалбите се казва, че рекламата пропагандира да се пращат SMS-i на непознати хора и така да се завързват нови запознанства. Продуктът е за младите хора, в голям процент и непълнолетни, и е безотговорно и опасно да се поощряват да се запознават с непознати хора и да изпадат в рискови ситуации. Целевата група на мрежата на Loop са физически лица между 14 и 29 години, а цялата серия от реклами съдържа послания, които подтикват евентуално бъдещи абонати да изпращат текстови съобщения на непознати и да се срещат с непознати, а посланията са опасни.
GLOBUL WEB&TALK
Преглеждайки брошурата за абонаментен план GLOBUL WEB&TALK на „Космо България Мобайл” (Глобул) човек бива въведен в заблуда, но би разбрал това само ако отвори сайта на оператора и прочете всички звездички, които са доста на брой и продължи да чете допълнителните условия, които липсват във брошурата и не са част от така наречените звездички, като по този начин потребителят е подвеждан. Операторът злоупотребява с липсата на опит на потребителите и ги въвежда в заблуждение, е заключението на Комисията.В брошурата се вижда, че включените МВ са неограничени, но на практика се оказва, че те са ограничени и от нея потребителят не може да научи, че при определена консумация скоростта пада и че операторът може да въведе допълнително ограничение по отношение на потреблението на услугата или да я прекрати/деактивира едностранно.
Най-бързият мобилен интернет
Рекламата на „Макс Телеком” ООД „Най-бързият мобилен интернет” също е подвеждаща, тъй като въвежда в заблуждение лицата, до които е адресирана или на които може да стане достояние, и поради това може да повлияе на тяхното икономическо поведение.Сравнението на база скорост при мобилния интернет в рекламата на фирмата не е правдиво, тъй като преките конкуренти предоставят доста по-висока скорост от предлаганите о Макс Телеком 16 Mbps (от тази есен М-Тел предлагат технологията Dual Carrier HSPA+ и скорост 42 мегабита в секунда).Освен това потребителят бива заблуден, че мрежата на дружеството покрива 100% от населението на страната, докато на практика мрежата покрива около 55 на сто от населението, факт, посочен в официалния сайт на „Макс Телеком” ООД.
2000 лв. заплата без работа
Тази реклама на „Евробет” ООД е определена подвеждаща и заблуждаваща. Търговската комуникация не е изготвена с чувство за отговорност към потребителя, тъй като това е хазартна игра, в която подвеждащо се използват термини, свързани с трудовите отношения – заплата, договор, автобиография, мотивационно писмо. Процесната търговска комуникация съдържа елементи, които пренебрегват законови норми и подтиква потребителя да нарушава закона.Не е редно да се създават илюзии в хората, че може да се получава възнаграждение за труд без реално да се работи, което противоречи на закона.
Комисията препоръча на компаниите да приведат търговските си комуникации в съответствие с нормите на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в България.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg