EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опасни кейове в „Слънчев бряг”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опасни кейове в „Слънчев бряг”

mail17:29 | 13.08.2009прегледи 431 коментарикоментари 0


Три опасни мостика в курорта "Слънчев бряг" подлагат на риск здравето и живота на стотици туристи въпреки забраната за ползването на съоръженията. Заповедта за забраната бе издадена през пролетта от "Морска администрация"-Бургас заради лошото състояние и амортизацията на бетонните кейове. Въпреки това на трите мостика продължават да акостират десетки корабчета за разходка в морето, които отвеждат летовниците до Несебър и да Свети Влас, съобщиха за БТА представители на сдружение "Месамбрия", които подготвят подписка срещу незаконното ползване на морските съоръжения. За нередностите, те ще сезират отговорните институции и министерства.
"Съществува реална опасност да се повтори инцидентът, от дискотека "Индиго", но този път това да се случи на някои от мостиците в "Слънчев бряг". Бетонните плочи са пропукани, съоръженията се клатят и всеки момент могат да се срутят", каза секретарят на сдружението Иван Йорданов. По думите му, фрапантното в случая е, че от началото на летния сезон трите мостика са се превърнали в незаконен частен пристан, за ползването на който се събират такси от собствениците на корабчета. Близо 30 на ден са корабчетата, които разхождат туристи, а круизите се правят през 20 минути. За да извършват дейността си, собствениците на атракционни лодки плащат за кей 1200 лева, каза Йорданов.
"Вярно е, че лодките работят и нарушаваме забраната, но какво да направим, като разчитаме само на доходите от морския транспорт през летния сезон. Идвали са проверяващи от "Гранична полиция", но всеки бяга и се спасява както може", каза Цветан Георгиев - собственик на корабче за разходка.
Трите моста в "Слънчев бряг" са изградени през 1968 година, като за този период не са извършвани никакви ремонтни работи по тях. Преди пет години те бяха отдадени на концесия от собственика им "Слънчев бряг" АД, но нито един от концесионерите  не спази нормите за поддръжка и не вложи средства за укрепването им. След предписание на "Морска администрация" остарелите мостици бяха бракувани и извадени от активите на дружеството, а пристанищните специалисти издадоха заповед, с която забраниха спирането на плавателни съдове до опасните съоръжения. Те бяха продадени за старо желязо.
"Голяма опасност крият и трите моста в "Слънчев бряг".
Няколко пъти сме извършвали проверки, съставили сме два акта, като глобата е от 50 до 200 лева. Колкото и да е абсурдно, това е единственото, което можем да направим. "Морска администрация" не носи отговорност при нещастен инцидент. Вината поема собственикът на тези съоръжения, но до момента нямам информация кой е той", каза за БТА директорът на морската администрацията в Бургас Живко Петров. Той допълни, че преди 20 дни кметът на община Несебър Николай Димитров е сформирал комисия, която да определи дали мостовете все още са годни за ползване, но до този  момент няма изготвено становище.
"Не помня на кого съм продала пирсовете, нито за колко пари. Не намесвайте дружеството в този проблем, защото съоръженията вече не са негова собственост. Собственик е единият от наемателите преди години, но точно кой е, не мога да ви кажа", посочи в телефонен разговор с репортер на БТА изпълнителният
директор на "Слънчев бряг" АД Малина Бакалова.
През 2008 година мостиците бяха отдадени под наем на фирмата "Инти Несебър" ЕООД с управител Цветан Георгиев, който обаче отрече, че ги стопанисва сега.
Мостиците в курорта "Слънчев бряг" са пред хотелите "Бургас" и "Виктория палас", а третият е в центъра на залива. Бетонните съоръжения се превърнаха в златен бизнес за десетки рибари от региона. Един курс от "Слънчев бряг" до Несебър струва 15 лева в едната посока.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg