EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Опасни Е-та увреждат ДНК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опасни Е-та увреждат ДНК

mail17:30 | 09.09.2014прегледи 1202 коментарикоментари 0


6 разрешени добавки в храните увреждат човешката ДНК. За още 14 има сериозни съмнения. Изводът е от мащабно проучване на екип от БАН, начело с доц. Георги Милошев, цитирано в новия брой на списание 8. Генетикът усъвършенства познатите методи за изследване на това как различни вещества променят ДНК. Резултатите са най-малкото стряскащи – 3 оцветителя (от най-разпространените), консервант, добавка в енергийни напитки и съставка на аналгетици опасно променят ДНК, с което увеличават риска от рак. И още по-лошо - причинените болестотворни мутации в генома се предават на следващите поколения, заплашвайки и тяхното здраве. При това негативното влияние на добавките, известни като Е-та, е съществено в количествата, които в момента са разрешени. Според изследването на българския екип, за да бъдат безопасни, Е-тата трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от нормативно приетите сега! За съжаление, процедурата по приемането на такъв тип промени е тромава, а ограниченията се налагат единно в рамките на ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg