АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Опасни Е-та увреждат ДНК



6 разрешени добавки в храните увреждат човешката ДНК. За още 14 има сериозни съмнения. Изводът е от мащабно проучване на екип от БАН, начело с доц. Георги Милошев, цитирано в новия брой на списание 8. Генетикът усъвършенства познатите методи за изследване на това как различни вещества променят ДНК. Резултатите са най-малкото стряскащи – 3 оцветителя (от най-разпространените), консервант, добавка в енергийни напитки и съставка на аналгетици опасно променят ДНК, с което увеличават риска от рак. И още по-лошо - причинените болестотворни мутации в генома се предават на следващите поколения, заплашвайки и тяхното здраве. При това негативното влияние на добавките, известни като Е-та, е съществено в количествата, които в момента са разрешени. Според изследването на българския екип, за да бъдат безопасни, Е-тата трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от нормативно приетите сега! За съжаление, процедурата по приемането на такъв тип промени е тромава, а ограниченията се налагат единно в рамките на ЕС.
Tweet |
|