EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОП „Транспорт”: Завършени & незавършени проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОП „Транспорт”: Завършени & незавършени проекти

mail17:10 | 29.09.2015прегледи 4863 коментарикоментари 0


Разплатени са над 1,575 млрд. евро на бенефициентите, което надвишава 80% от средствата по ОП „Транспорт“, заяви транспортният министър Ивайло Московски по време на годишния отчет на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ . Той отбеляза, че само за една година са пуснати в експлоатация четири големи инфраструктурни проекта – Лот 2 на АМ „Марица“, Лот 4 на АМ „Струма“, както и метрото до Летище София и до Бизнес парка в кв. Младост 4. Тук влизат и приключване на двата проекта за наблюдение на корабоплаването по море и река – VTMIS и BULRIS, като България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабите. „Успешно приключи и проектът за подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав, който се изпълнява от ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“, каза Ивайло Московски.
„В края на месец октомври ще завършим Лот 2 на АМ „Струма“ и Лот 1 на АМ „Марица“, с което тя ще стане втората изцяло изградена магистрала“, посочи министърът. „Полагаме максимални усилия до края на годината да бъдат завършени в голяма степен и трите железопътни проекта по направленията Първомай – Свиленград, Пловдив – Бургас и Септември – Пловдив. Анализите показват, че част от дейностите по тях ще се изпълняват и през 2016 г., за които ще търсим други източници на финансиране – средства от съответния бенефициент, бюджетни средства или заем“, отбеляза той.
Заместник-ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ Галина Василева отчете, че през оставащите няколко месеца до края на годината трябва да бъдат усвоени около 420 млн. евро, за да няма загуба на средства. „Предстои да бъдат изградени още 83 км жп линии, в ход е и модернизацията на жп гарите в София и Бургас и изграждането на Интермодален терминал Пловдив“, обобщи Галина Василева. „В пътния сектор в момента се изграждат 72 км автомагистрали, 24 км първокласни пътища, както и система за преброяване на трафика по автомагистралите и първокласните пътища“, каза инж. Василева. Тя допълни, че се предвижда „обратно“ фазиране на проекта за разширение на линия 2 на метрото от метростанция „Джеймс Ваучер" дo метростанция „Витоша” в кв. Хладилника. Той беше предвиден за финансиране от новата оперативна програма, а сега ще се реализира със средства от ОПТ. Галина Василева съобщи, че ЕК е одобрила и последния проект по програмата за изграждане на обходния път на град Габрово.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg