EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОП „Конкурентоспособност" наполовина активирана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОП „Конкурентоспособност" наполовина активирана

mail09:20 | 20.04.2011прегледи 860 коментарикоментари 0


До края на тази година планираме да отворим за договаряне целия бюджет на ОП „Конкурентоспособност", планира икономическият министър Трайчо Трайков по време на петата конференция „Конкурентоспособност на българската икономика – усвояване на европейските фондове". През последната година са обявени 14 процедури по оперативната програма, което е 60% от всички процедури от старта й през 2007 г досега. Променен е начинът на функциониране и ефективността на работата по програмата, повишена е прозрачността и е намалена субективността при оценка на проектите. Според статистиката до края на март по ОП „Конкурентоспособност" са изплатени 462 млн. лева – 20.32% от целия бюджет на програмата. Сключени са 959 договора за 940 млн. лева, като само през първото тримесечие на 2011 г. сключените договори са за 180 млн. лв. В момента над 50% от целия бюджет на програмата е в процес на изпълнение – сумите или са договорени, или изплатени, или за тях са обявени процедури, акцентира още министър Трайков. Инициативата JEREMIE е допълнителна възможност за финансиране на МСП чрез рисков капитал или гаранционни фондове. Целта е през втората половина на годината да започне да работи първият от специализираните фондове по JEREMIE – този за стартиращи малки компании.

За първи път в работата по управление на европейски програми предприехме стъпки за извеждане на администрирането извън структурата на министерството, каза още министър Трайков. Той поясни детайли по сключеното неотдавна споразумение с ЕБВР - според неговите клаузи 200 млн. лв. от ОП „Конкурентоспособност", предназначени за енергийна ефективност, ще бъдат отделени в пул, заедно със средства от ЕБВР и 10 банки – партньори в България. Така едновременно с гранда, ще бъдат осигурени и средства за съфинансиране на проектите, а целият процес ще се управлява от ЕБВР. Очаква се аутсорсването на дейности по управление на оперативните програми да бъде много по-широко застъпено в следващия програмен период 2014 - 2020 година.
Най-добрият ни шанс за изпреварващо икономическо развитие спрямо западните държави е да концентрираме усилията си в сектори, които създават висока добавена стойност, отбеляза още министър Трайков. Информационните технологии, аутсорсинга, чистите технологии и биотехнологиите, както и индустриите, свързани със здравето, имат потенциала да утвърдят България като лидер в иновациите през следващите десет години, заключи той.

 


Тагове: ОП, реализация
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg