EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ОП: Сключени 3 500 договори за 8.322 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОП: Сключени 3 500 договори за 8.322 млрд. лв.

mail14:32 | 19.06.2017прегледи 1027 коментарикоментари 0


Оперативните програми "Човешки ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност" са отличниците по договаряне и усвояване на средствата от еврофондовете от новия програмен период 2014 г.- 2020 г., това са трудни програми. Още повече че там има голям брой бенефициенти. Това съобщи още вицепремиерът Томислав Дончев.
    Оценката му е, че като цяло на този етап на изпълнение на програмите има добър темп на договаряне, голямата задача е темпът на плащане да гони процента на договорените средства.
    По "Човешки ресурси" договорените средства са над 51 на сто от бюджета на програмата, реално изплатените са 15,4 на сто, обявени са 41 процедури на стойност 1,3 млрд. лв., като са сключени близо 1400 договора с бенефициенти за над 1 млрд. лв.
     По "Иновации" договорените пари са почти 45 на сто от бюджета й, а изпълнението - близо 16 процента, като са обявени 19 процедури за 1,3 млрд. лв. Сключени са 1100 договора за 1,4 млрд. лв.
    Добре се движела и  ОП "Транспорт и транспортна  инфраструктура".
   По-трудно вървяла ОП "Околна среда" поради изискването за реформа във водния сектор, засягащи консолидацията на ВиК териториите.
   Трудно е, посочи още Томислав Дончев, и изпълнението на "Наука и образование за интелигентен растеж" поради структурния проблем, който тя изначално има. Стояли и други отворени въпроси, които до средата на лятото той се надява да бъдат затворени с ЕК и програмата да се изпълнява с нормално темпо. Не заради харченето на парите, а защото голяма част от българското образование разчита на финансиране от тази програма, разясни вицепремиерът.
   Дончев отрече да има програми, по които няма плащания. Обяснението е, че не всички са в Информационната система и данните за изпълнението им се въвеждат ръчно в публичния модул.
   Той обаче увери, че дори на ръчен режим, ще бъде създадена организация данните да се обновяват поне ежеседмично.
    В кулоарите на НС вицепремиерът допълни, че договарянето днес е два пъти по-високо от стария програмен период, плащанията са с една трета повече спрямо предишния, въпреки че изпълнението сега е по-трудно заради новите регламенти, обвързващи парите с реформи, някои от които вървели бавно.
    Към края на миналата седмица договорените средства за новия програмен период са 37,5 на сто от бюджета на програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестицонни фондове, а реално изплатените средства са над 10 на сто, информира Томислав Дончев депутатите.
    Само от структурните и кохезионния фонд договореното е 46,2 на сто от програмите, а реално изплатените пари са 9,96 процента. За ОП "Развитие на селските райони" договореното е 23,6 процента, издълженото - 11,9 на сто.
    Към момента са обявени над 190 процедури на стойност над 12 млрд лв. Сключените договори с бенефициенти са за 8,322 млрд лв. Всички пари влизат в българската икономика, по-сложен е въпросът какъв е ефектът върху нея, коментира Томислав Дончев. /БТА


Тагове: ОП, договори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888