EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

ОП "Околна среда" взривява бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОП "Околна среда" взривява бюджета

mail10:30 | 02.06.2014прегледи 1201 коментарикоментари 0


Навлизаме в неизбежна политическа криза. Това каза за Радио „Фокус” политологът доц. д-р Антоний Гълъбов. Според него тази криза идва в лош момент, когато се увеличава бюджетният дефицит, заради замразеното финансиране по ОП „Околна среда”. „Ако бюджетът трябва да покрие разходите по проектите, които вече са започнали, актуализация на бюджета през септември е неизбежна”, е категоричен доц. Гълъбов.

През ноември 2013 година ЕК обяви, че временно прекратява плащанията за България по програма "Околна среда". Решението бе взето от дирекция Регионална политика на ЕК заради установени проблеми в управлението на програмата. Става дума за средства по програмен период ГЕРБ - 2007-2013 г. Тогава говорителката на еврокомисаря по околната среда Йоханес Хаан Ширин Уилър обясни, че у нас са установени слабости при обществените поръчки и при проверките на процедурите при провеждането им. Тя подчерта, че това е предпазна мярка, която се използва широко от службите на комисията с цел да се предотврати риска, там където има съмнения за редовността или законността на направените разходи. Само за тази година почти всички страни от ЕС са получили общо 140 предупредителни писма по подобни поводи, каза още говорителката, съобщи БНР.
Уилър специално подчерта, че ЕК е като цяло доволна от работата по изпълнение и одит на отделните оперативни програми в България.
Но по ОП "Околна среда" е нужно да се подобри управлението, както и процедурите по обществените поръчки, а също и да се направят финансови корекции там, където има нередности. От ЕК отказват коментар каква сума е засегната, но отбелязват, че плащанията могат да бъдат възстановени веднага щом бъдат отстранени проблемите. Цялата стойност на европейското финансиране по ОП "Околна среда" за сегашния програмен период е близо 1,5 млрд. евро.
Това решение не означава напълно загуба на средства, но България ще трябва да предприеме бързо необходимите действия, които ще позволят плащанията да бъдат възстановени. От своя страна правителствената информационна служба съобщи, че са предприети мерки за възстановяване на плащанията към България в кратки срокове.
След като Брюксел спря плащанията по ОПОС от март 2014 година и националният бюджет не превежда средства по европроектите, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. В опит да размрази плащанията управляващия орган на ОПОС е наложил финансови корекции за 180 млн. лв. на 87 общини и държавни ведомства, сред които е и самото Министерство на околната среда и водите (МОСВ).
Две трети от обществените поръчки на проверените 239 договора в периода 2010 – 2013 г. са с установени нередности. Нарушения са открити при 149 договора. Те са на 87 общини, национални паркове, изпълнителни агенции на подчинение на МОСВ и дори на самото министерство, припомни министър Искра Михайлова.
Има надежда ЕК да възстанови спрените през ноември плащания по ОП „Околна среда”, това коментира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя припомни, че одитът на ЕК по проектите от програмата е приключил миналата седмица и предстои да излезе докладът от проверката. Точно от този документ зависи дали финансирането по проектите ще бъде възобновено.
Очакването бе проблемът с ОПОС да бъде решен от ЕК в края на май, но засега няма нищо конкретно.

 

 

 


Тагове: криза, бюджет
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4278