EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ООН иска $8.1 млрд. за сирийски бежанци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ООН иска $8.1 млрд. за сирийски бежанци

mail13:08 | 07.12.2016прегледи 1530 коментарикоментари 0


Европейският съюз действа много бавно по отношение на отпускането на помощи за сирийските бежанци, докато същевременно Турция е похарчила за тях 25 милиарда долара, оплака се за пореден път турският министър за ЕС Йомер Челик, цитиран от ТАСС.
Бремето с бежанците не може да го издържи не просто една страна, а дори десет страни. Имаме сключено споразумение с ЕС за финансова помощ за бежанците, но Европа я отпуска много бавно, каза Челик на заседание на Смесената комисия Турция-ЕС в Анкара.
Той изтъкна, че Турция досега е похарчила 15 милиарда долара за бежанците, а със средствата, отпуснати от неправителствените организации, тази сума възлиза на 25 милиарда долара. Турското правителство редовно преувеличава тежестта по отношение на сирийските бежанци. Не само Турция се грижи за тях на нейна територия, не малко средства идват от ООН.
Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси и партньорите й искат рекордните 22,2 милиарда долара за следващата година, за да помогнат на хората, засегнати от конфликти и бедствия по света, съобщи Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че исканата сума е 10 процента по-висока от миналогодишната.
Със сумата, за която Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси помоли, ще бъдат подпомогнати близо 93 милиона души в 33 страни, почти две трети от които в Африка. Над една трета от всички тези средства, 8,1 милиарда долара, ще бъде насочена към хората в Сирия и бежанците от тази държава, а други 4,4 милиарда долара ще бъдат отделени за хората в Йемен или избягалите от раздираната от война страна, както и за Южен Судан.
Това е най-високата сума, която Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси е искала до момента, обърна внимание нейният директор Стивън О'Брайън.
"Това е отражение на едно състояние на хуманитарните нужди по света, невиждано след Втората световна война - над 128 милиона души спешно се нуждаят от подкрепата и солидарността ни, за да оцелеят и да живеят безопасно и с достойнство", обясни О'Брайън пред репортери в Женева. Той уточни, че 93-те милиона човека, които ще бъдат подпомогнати с исканата сума, са сред най-нуждаещите се хора.
"Над 80 процента от нуждите са породени от предизвикани от хора конфликти, много от които продължават от дълго време и до днес и увеличават необходимостта от помощи от година на година", каза О'Брайън.
Най-високата единична сума в искането е 4,7 милиарда долара, предназначени за "План за регионален отговор" за Сирия. С нея ще бъдат подпомогнати страни като Турция, Ливан, Ирак, Йордания и Египет, които са приели около 4,7 милиона сирийски бежанци, изправени пред все по-лоши условия след над петгодишна война.
Искания като "Глобален хуманитарен отговор" обикновено не успяват да постигнат целите си и се основават на оценки, но дават важни ориентири за нуждите по света и за стотици хуманитарни партньори на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.
Международни донори са предоставили 11,4 милиарда долара през 2016 г. - малко над половината от поисканите за тази година средства. Това е създало най-голямата съществувала до момента празнина във финансирането, подчертаха от Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.
Конфликти, като тези в Йемен, Сирия, Южен Судан и Нигерия, са основната причина за големината на поиската сума, обясниха от службата. Засушавания и други природни бедствия обаче също "тласкат уязвими общности към (състояние на) ръба на оцеляването".


Тагове: бежанци, ООН
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg