EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ОНД: Девалвация на националните валути

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОНД: Девалвация на националните валути

mail08:05 | 26.12.2015прегледи 2538 коментарикоментари 0


Епидемия от девалвация е обхванала валутите на страните от ОНД. През последните две години курсовете на местните валути в Русия , Казахстан, Беларус , Азербайджан и Украйна са се понижили с 50-65%. Отслабването на националните валути започна в Русия и Украйна през 2013 година. А Азербайджан в понеделник рязко понижи курса на маната и го пусна на „свободно плаване. Експертите смятат, че своеобразното състезание по девалвация в просторите на бившата СССР ще продължи и през следващата година, пише „Независимая газета“.
Експертите подчертават, че като цяло основните причини за отслабването на валутите на страните от ОНД са рязкото понижаване на цените на петрола, увеличаването на рисковете , както и понижаването на инвестиционната привлекателност на икономиките на тези страни.
„Отслабването на националните валути на тези страни беше очаквано и в определен смисъл –неизбежно. Проблемите на руската икономика влияят и на съседните страни. В резултат всички се забавят, като в една верига. И намирайки се в такава верига, много е трудно да не вземат участие в „състезанието по девалвация“. Макар, че това „състезание“ да има известен завоалиран характер“, смята ръководителят на направлението „Финанси и икономика“ на Институт по съвременно развитие Никита Масленников.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg