EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Омбудсманът обвини СГС в схема с „Топлофикация”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Омбудсманът обвини СГС в схема с „Топлофикация”

mail11:50 | 12.02.2016прегледи 1228 коментарикоментари 0


Изявлението на омбудсмана Мая Манолова, разпространено в медиите, че Софийският градски съд /СГС/ "участва в схема и масово издава изпълнителни листове на база съмнителни арбитражни решения", представлява недопустимо накърняване авторитета на съда, без да се държи сметка за обстоятелството, че СГС прилага точно действащата нормативна уредба. Това се посочва в отворено писмо до омбудсмана от председателя на СГС Калоян Топалов.

Повод за реакцията е телевизионно участие на омбудсмана, в което Мая Манолова заяви:

„В момента проучвам дейността на събирачите на дългове, на колекторите, на техните връзки с ръководствата на монополните дружества, на работата на създадените от тях арбитражни съдилища, на начина, по който се снабдяват с изпълнителни листове и притесняват длъжници за малки задължения, които отдавна са погасени по давност“. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“.

„Установявам, че в схемата е включен и Софийски градски съд (СГС), където масово се издават изпълнителни листове на база съмнителни, според мен, арбитражни решения. Така че в момента правя проучване на тази схема, благодарение, на която съществуват една голяма част от колекторските фирми и арбитражните съдилища, също за сметка на българските граждани“, допълни Манолова.

Общественият защитник бе категоричен, че ще предложи законодателни промени след като експерти от институцията направят пълна проверка на  работата на арбитражните съдилища, на това какво точно правят колекторските фирми, как събират дълговете, как се снабдяват с арбитражни решения и с изпълнителни листове от СГС.

Според Мая Манолова генералното решение срещу подобни проблеми е забраната на възможността монополните дружества да ползват колекторски фирми за събиране на задълженията си.

Председателят на СГС Калоян Топалов обаче обяснява:

Съгласно Закона за международния търговски арбитраж /ЗМТА/ Софийският градски съд издава по молба на заинтересуваната страна изпълнителен лист въз основа на влязлото в сила арбитражно решение. Към молбата се прилагат арбитражното решение и доказателството, че то е връчено на длъжника по изпълнението, добавя той. СГС, на който законът е възложил изключителна компетентност за издаването на тези изпълнителни листове, дължи проверка, ограничена до формалната преценка на две предпоставки - наличие на арбитражно решение и връчването му на задълженото лице, се посочва в писмото. Никакви други факти не могат да бъдат преценявани от страна на съда. В този смисъл са редица съдебни актове на въззивната инстанция.

Ако съществува проблем в начина на формиране на арбитража и процедирането му, този проблем няма как да бъде решен от Софийския градски съд, тъй като за това е необходима законодателна промяна, посочва председателят на съда. Точното прилагане на ЗМТА и Гражданския процесуален кодекс от страна на Софийския градски съд е недопустимо да бъде определяно като "участие в схема", като подобни изказвания грубо уронват авторитета на съдебната власт. Подобни нападки срещу Софийския градски съд от държавен орган, освен че са в явно противоречие с актуалната нормативна уредба и постановените от съда актове, не допринасят по никакъв начин за решаване на визирания в изказването проблем.

Първа стъпка за промяна дойде от Столичния общински съвет, който предлага да отпадне практиката клиенти с малки задължения към "Топлофикация" да плащат адвокатски хонорари, по-високи от размера на задължението им.

В предаването "Преди всички" на БНР председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Валя Чилова поясни:

Сметки до 300 лева, когато човек има просрочени задължения, ще възложим на дружеството да изработи такава методика, че да не може гражданинът да плаща по-голяма сума за юридически разходи, което означава, че ако имате 20 лева сметка, не би трябвало да платите повече от 20 лева юридически възнаграждения. Има такава възможност, тя е до 300 лева. За сметките над 300 лева, проверихме го и юридически, от 300 до 1000 лева, каквото и да е задължението, остава минималното адвокатско възнаграждение. Ако задължението ви е 700 лева, например, плащате 300 лева, ако е 950 – също 300 лева.

8 хиляди са споразумения за разсрочено плащане тази година, докато миналата този брой е бил доста по-малък. За да събере дължимите суми, "Топлофикация" е въвела и посещения по домовете на нейни служители, които да се срещнат с хората, които имат задължения към дружеството.

Коментарът на Мая Манолова:

„Топлофикация“ трябва да се откаже от юрисконсултските възнаграждения. Безспорно изявлението на председателя на Общинския съвет на Столична община Елен Герджиков е една малка стъпка в правилната посока. Но една много малка, толкова малка, че бих я нарекла имитация или направо замазване на очите, ако не знаех, че буквално до преди дни ръководството на „Топлофикация” не даваше и дума да се каже за пипане на юрисконсултските възнаграждения, които събират. Добре е, че Елен Герджиков е разбрал и вчера призна, че събирането на тези такси е нечестно и несправедливо по отношение на клиентите на „Топлофикация”. Но тъй като няма половин справедливост или частична справедливост истинското решение е пълният отказ на „Топлофикация” от тези юрисконсулски възнаграждения. Става въпрос за една такса, която се присъжда в съда във вид на съдебни разноски единствено и само в случаите, в които страната по делото реално е извършила тези разноски. „Топлофикация” не плаща на своите юрисконсулти тези юрисконсулстки възнаграждения, защото тяхната заплата е включена в цената на топлоенергията. По този начин абонатите плащат два пъти, а е крайно време „Топлофикация” да си отговори дали е дружество, което дава топлина в София, или е юрисконсултстка кантора.

Мая Манолова ще внесе в Столичния общински съвет предложение такса „юрисконсулт“ да отпадне изобщо, а в лични писма до всеки един от общинските съветници ще настоява да гласуват по съвест трябва ли да съществува или не такава такса. Нна 18 февруари 2016 г. от 13.00 часа тя ще организира приемна, изцяло за гражданите, които имат проблеми със столичната „Топлофикация“.

Междувременно, „Топлофикация" започва кампания за обновяване на базата данни с абонатите.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg