EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОЛАФ похвали България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОЛАФ похвали България

mail10:45 | 28.09.2012прегледи 508 коментарикоментари 0


Нараства капацитетът на българската следствена система да реагира по отношение на явленията на международната транснационална финансова престъпност, а също така и на корупцията, която засяга европейските финансови интереси.” Това заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер след среща с министър-председателя Бойко Борисов. Кеслер и водената от него делегация са на двудневно работно посещение в страната ни по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Кеслер допълни, че са налице увеличен брой на разследванията и засилено сътрудничество със службите на Европейския съюз. Генералният директор на ОЛАФ поздрави българското правителство за предприетите законодателни промени, според които дирекция АФКОС в МВР вече е специализирана служба, с правомощия да извършва самостоятелни разследвания.
“България за Европейския съюз, за Европейската комисия и за нас в ОЛАФ е ключова държава”, допълни Кеслер. Според него страната ни има знанията, уменията и добрите постижения в борбата с контрабандата на цигари и тютюн в Европейския съюз. „Това е явление, което засяга бюджета на нашите държави и възлиза на над 10 милиарда евро всяка година”, допълни генералният директор на ОЛАФ.
По време на разговорите с премиера Бойко Борисов беше обсъдена и необходимостта от съществуването на интегриран европейски подход към този вид престъпност. Налице е разбирателство и сътрудничество между ОЛАФ и България по отношение на инициативата за създаването на Европейска прокуратура. „Фактическата обстановка налага създаването на подобна институция”, коментира от своя страна министър-председателят Бойко Борисов. Той изрази увереност, че темата ще бъде поставена на дневен ред в европейските институции в края на тази или началото на следващата година.
В рамките на срещата премиерът запозна генералният директор на ОЛАФ с развитието по делото „САПАРД” и проекта за АЕЦ „Белене”.
„Ще изчакаме до края на съдебната процедура по делото „САПАРД”, защото трябва да се разбере как е възможно на базата на едни и същи доказателства, лица в една държава да са осъдени, а в друга държава да не са осъдени. Трябва да видим дали това е проблем на законодателството или проблем в разследването. Ще видим и ще си извлечем поуките на европейско равнище и на национално равнище”, отбеляза Кеслер. „Въпросът е, че няма причини, няма никакъв смисъл да има за един и същи факт, който в случая е българо-германски факт, две съдебни процедури”, допълни директорът на ОЛАФ. Според него именно за подобни случаи е наложително да има една европейска прокуратура и едно съдебно решение. „ОЛАФ няма компетенции и не е предприел действия относно „Белене”, но следи случая с българската държава”, допълни Кеслер./Пресцентър Министерски съвет
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg