EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОЛАФ: Нов подход при разследванията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОЛАФ: Нов подход при разследванията

mail14:20 | 01.02.2012прегледи 374 коментарикоментари 0


Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) въвежда от днес промени в своята работа по разследванията, както и в тяхната продължителност. Това съобщи генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер, информира БТА. Той уточни, че периодът на разследванията ще бъде съкратен, а сайтът на службата ще бъде отворен за подаването и на анонимни сигнали.
Променя се подходът на разследванията, претърсванията, криминалистичните анализи. Основана през 1999 г. с около 200 служители, днес ОЛАФ има 500 служители, уточни Кеслер. Той отбеляза, че ще бъдат ограничени ненужните функции и състав, като служители ще бъдат пренасочвани в различните звена. Числеността на службата се запазва, но с 1/3 се повишава броят на разследващите, а наполовина се намалява спомагателният състав. По думите на директора, така предварително се предприемат стъпки за прилагането на очакваните промени, които ще бъдат одобрени от ЕК и ЕП.
Обособява се звено на подчинение на директора, което ще обработва постъпващата информация и ще прави подбор по кои сигнали да бъдат предприемани действия. Съкращават се сроковете за подбор и разследване по отделните случаи. Въвежда се допълнителна отчетност с по по-прозрачни критерии за разследване, които се публикуват. Службата ще обработва и сигнали, постъпили извън ЕС. За миналата година са били получени около 1000 такива сигнала, по една пета от тях е било предприето разследване. Новите правила ни дават възможност да започнем разследване дори в деня на получаването на сигнала, отбеляза Кеслер. Той добави, че от следващия годишен доклад на службата ще се посочва кои сигнали са получени от националните власти, по собствена информация или от гражданите. Проблемът е, когато гражданите подават повече сигнали от националните власти, коментира Кеслер. По неговите думи голям проблем са различните национални законодателства в ЕС по отношение на конфликта на интереси и злоупотребата с власт, тъй като инкриминирането на тези престъпления е различно, някъде не е част от наказателните закони и така престъпниците подбират държавите, в които да действат, включително според срока на предвидените наказания.
По повод разследването на четирима евродепутати, предприето през миналата година след публикации в британски вестник, директорът на ОЛАФ уточни, че три от случаите, свързани с депутати от Испания, Румъния и Словения, са приключили, а все още продължава проверката на депутата от Австрия. Кеслер посочи,че испанските власти не са оказали необходимото сътрудничество, а председателят на ЕП (Йежи Бузек) първоначално не е позволил следователите да претърсят офисите на евродепутатите, което е разрешено от настоящото европейско законодателство. След като оневинихме испанския евродепутат, останалите разследвани членове на ЕП сами пожелаха да претърсим офисите им, отбеляза Кеслер. Той добави, че сътрудниците на депутатите са затруднили с действията си разследването.
 


Тагове: OЛАФ, измами, евро
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg