EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ОЛАФ влезе в ТЕЦ „Марица Изток 2”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОЛАФ влезе в ТЕЦ „Марица Изток 2”

mail12:36 | 25.02.2010прегледи 1545 коментарикоментари 0


Представители на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ са на посещение в ТЕЦ „Марица Изток 2”. Те ще се запознаят с документите по проект за изграждане на сероочистващи инсталации на V и VІ блок в централата, предаде  БНР.
Макар, че срещата е закрита за медии, поводът ОЛАФ да влезе в централата, е писмо на ЕК от 12 февруари тази година, подписано от генералния директор на Дирекция „Регионално развитие” Дирк Анер до Юлиана Николова, секретар на Съвета по европейските фондове у нас. В него се съобщава, че ЕК ще (...) средствата по ИСПА за изграждане на сероочистващите инсталации, защото до този момент от ОЛАФ и Европейската банка за възстановяване и развитие, една от финансиращите проектоинституции, не са потвърдили, честотата на проведените процедури за избор на избор на изпълнител, потвърди Иван Иванов, член на Парламентарната комисия по енергетика, който е задал писмен въпрос на министър Трайков по този повод. Първият търг в ТЕЦ „Марица Изток 2” бе проведен на 6 юни 2006 година, но от тримата участници не бе избран изпълнител заради факта, че предложените цени надвишаваха два пъти наличния бюджет от около 140 - 150 милиона евро. Вторият търг за изграждане на сероочистващите инсталации се проведе на 5 юни 2008 година и бе спечелен от китайско-италиански консорциум. Една фирма обжалва пред ЕК резултатите от търга. Тръжните документи са били разгледани от оценителна комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и МОСВ и е взето решение договорът за изграждането да бъде възложен на спечелилия търга консорциум. Цената на договора е 85,6 милиона евро. Крайният срок за изграждане на инсталацията е 1 септември 2011 година.
ТЕЦ „Марица изток” е обект на прокурорски проверки от българска страна. Това потвърди тази сутрин за БНР прокурор Тенева, говорител на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Тя потвърди, че има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител след прокурорски проверки в ТЕЦ „Марица Изток 2”. На този етап, обаче, прокуратурата не желае да съобщи какви нарушения на закона е открила при проверките. Най-вероятно те са свързани с обществени поръчки за милиони левове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg