EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оланд губи битката с богатите. Засега.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оланд губи битката с богатите. Засега.

mail12:00 | 07.01.2013прегледи 416 коментарикоментари 0


Алан Кац, агенция Bloomberg
Отхвърлянето от френския Конституционен съвет (официалното наименование на Конституционния съд - бел. ред.) на въведения в страната от президента Франсоа Оланд данък от 75 % върху доходите над 1 милион евро показва, че неговите възможности да измъква пари от богатите са ограничени, а и е малко вероятно решението да привлече инвеститорите и мениджърите на високо ниво обратно във Франция. "За инвеститорите и предприемачите това показва, че Франция не може да конфискува произволно, че има правила, които трябва да се спазват", казва Лоран Дюбоа, професор в Института по политически изследвания в Париж. "Правителството (обаче) няма да изостави идеята и коментарите от най-високите етажи на властта са насочени против богатите, и това е "сигнална лампа." Данъкът, едно от обещанията на Оланд от предизборната кампания, се превърна в централна тема, предизвикваща недоволство сред предприемачите и другите създатели на богатство, някои от които в резултат напуснаха Франция. Решението на Конституционния съвет дойде в момент, когато президентът се опитва да понижи бюджетния дефицит до 3 % от брутния вътрешен продукт (БВП) догодина от планираните през тази година 5,4 %. Конституционният съвет постанови на 29 декември, че 75 % данък е противоконституционен, тъй като важи за физически лица, докато френската данъчна система се основава по принцип на доходите на домакинствата. В резултат две домакинства с един и същ общ доход може да платят накрая различни данъци в зависимост от това как са разпределени доходите между техните членове, в нарушаване на принципа на равноправния подход, аргументира се парижката институция. Актьорът Жерар Депардийо, най-известният френски данъчен изгнаник, заяви, че решението не променя нищо. Депардийо, който ще се премести в малкия белгийски град Нешен, от другата страна на границата, бе въвлечен в словесна война с правителството заради преселването си.
Зелена карта
Неговото намерение бе определено като "съкрушително" от френския премиер Жан-Марк Еро. Депардийо, който придоби слава в САЩ, като изигра ролята на пушач, наливащ се с вино френски бонвиван във филма от 1990 година "Зелена карта", отговори в писмо, публикувано този месец във вестник "Журнал дю диманш". Той писа, че напуска Франция, "защото за вас успеха, креативността, таланта, всичко различно е основание за наказание". Милиардерът Бернар Арно, главен изпълнителен директор на Moet Hennessy Louis Vuitton, подаде молба за белгийско гражданство през септември. Въпреки че той обеща да продължи да си плаща данъците във Франция, неговите действия предизвикаха острите критики на Оланд и поддръжниците му. Решението на Конституционния съвет, с което освен това бяха понижени данъчните ставки за приходите от акции, закупени от пенсиониращи се служители при привилегировани условия, и от облигации, ще намали с около 500 милиона евро очакваните от правителството приходи през 2013 година, съобщи Еро. Той допълни, че кабинетът планира да внесе ново предложение като част от законопроект за бюджета през 2013 година.

Целта остава
"Ние ще бъдем принудени да коригираме системата, но целта да бъдат изискани национални усилия, патриотични усилия, от хората с трудови доходи над 1 милион евро остава", обяви френският премиер. Един от възможните варианти е да бъде въведен подобен данък за домакинствата, състоящи се от най-малко двама души с общ доход от 2 милиона евро, посочи делегираният министър за бюджета Жером Каюзак. "Това правителство вярва, че трябва да изземе средства от хората с пари, за да се справи с бюджетните си проблеми", отбелязва Ерик Шане, главен икономист на френската застрахователна компания Axa. "В резултат ние не можем да доведем мениджъри на високо ниво във Франция. Те работят на международния пазар и пазарната цена на тези хора е далеч над 1 милион евро".
Амстердам, Лондон
Големи френски компании вместо това започват да търсят да наемат висши мениджъри в Амстердам или Лондон, който вече е мястото, където се набират почти всички нови ръководители в частния сектор, казва Шане. Конкретното възражение на Конституционния съвет бе, че планът на Оланд ще обложи с допълнителни 18 % данък доходите на физическите лица над 1 милион евро, докато ако изчисленията бяха въз основа на доходите на домакинствата, хората с високи доходи трябваше да плащат 4 % допълнителен данък. Конституционният съвет постанови, че редица други повишения на данъци са прекомерни или нарушават принципа на равнопоставеност на данъкоплатците. Данъчната ставка за приходите от акции, закупени при привилегировани условия или свободно на пазара, бе понижена от 77 % до максимум 64,5 %. За частните пенсии, изплащани изцяло от съответната компания, тя бе намалена до максимум 68,34 % от планираните за 2013 година 75,34 %. Основната опозиционна сила във Франция - консервативната партия Съюз за народно движение (СНД) на бившия президент Никола Саркози - поиска по-рано през декември от Конституционният съвет да обезсили тази мярка.
Нова мярка
Данъкът, който Оланд каза, че ще бъде събиран две години, трябваше да влезе в сила на 1 януари. Предложената нова мярка ще бъде включена в законопроекта за бюджета за 2014 година и ще важи за доходите през 2013 година, съобщи Еро. Данъкът върху доходите се плаща във Франция през годината след тази, през която те са придобити. Оланд освен това повиши данъците върху капиталовите печалби, богатството и наследството и въведе данък за предприемачите, които продават своите компании. Неговото правителство създаде нова данъчна категория за годишните доходи над 150 000 евро, които ще бъдат облагани с 45 %. Този данък бе одобрен от Конституционния съвет. "Витае усещането, че това правителството е социалистическо само на думи, а в действителност е крайно ляво, и ще се опита да облага капитала с по-големи данъци от труда", казва Лоран Дюбоа. "Ние сме далеч от ситуацията в Германия, където конкурентоспособността на бизнеса е политическа ценност за всички партии". /Превод БТА

 


Тагове: Оланд, богати
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4166