EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Окончателно решение за Сметната палата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Окончателно решение за Сметната палата

mail17:00 | 27.03.2014прегледи 883 коментарикоментари 0


Сметната палата /СП/ от едноличен се преобразува в деветчленен колегиален орган, реши окончателно парламентът с приети на второ четене текстове от новия закон за Сметната палата с автори БСП и ДПС. Първоначално залата с 84 гласа "за", 12 "против" и 70 „въздържали се” подкрепи предложението на Георги Кадиев и Борис Цветков - Коалиция за България, одитният орган да е от петима членове, колкото са ресорсите според видовете одит, а не от деветима. След прегласуване обаче предложението беше отхвърлено, като 81 народни представители го подкрепиха, 28 бяха срещу и 59 се въздържаха. Така СП занапред ще бъде от 9 души - председател и 8 членове, които се избират и освобождават от Народното събрание /НС/ за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран. ГЕРБ също беше срещу 9-членния състав на Сметната палата, но отчете като разумно предложението на Кадиев. Разходите задеветимата членове ще са повече от половин милион лева, сметна Павел Гуджеров. Той попита дали е оправдано такова завишаване на средства на данъкоплатците.

СП се отчита пред парламента, гласува залата. Георги Кадиев призова за по-бързото приемане на закона, защото Палатата в момента е парализирана, "ръководството й си е приготвило багажа" в очакване да се приемат новите разпоредби. Защо отпадна изискването председателят и членовете на институцията да не са действащи депутати, кого ще облагодетелствате, попитаха Десеслава Атанасова от опозицията. Тя се усъмни дали не са верни информации, в които се твърди, че Йордан Цонев се готви да оглави одитния орган. Според ГЕРБ ще се даде възможност и за назначаване на партийно обвързани непрофесионалисти, което на свой ред ще постави под съмнение одитите на Палатата. За председател и членове се избират лица, които: имат висше икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и професионален опит в областта на правото, финансите, финансовия контрол, одита или счетоводството не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на Палатата, записаха депутатите. Председател и членове не могат да бъдат лица, които помежду си са: съпрузи или се намират във фактическо съжителство; роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен включително, както и лица, свързани по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предвиди още НС. Димитър Лазаров от ГЕРБ предложи към изискванията да се добави председателят и членовете да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер или не са лишавани по съответния ред да заемат определена длъжност или да упражняват определена професия. Мнозинството гласува "за", с което допълнението беше прието.

Сметната палата ще провежда изпит за назначаване на одитори. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от новия закон за Палатата. Предложението за въвеждане на изпит беше направено от Георги Кадиев и Борис Цветков от Коалиция за България, както и от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ. Парламентът прие текстове, с които регламентира правомощията на Сметната палата. Заложено е решенията да се взимат на заседания, на които присъстват най-малко 5 от членовете на органа. Решенията ще се приемат с мнозинство повече от половината от всички членове. Палатата ще трябва да приеме Правилник за устройството и организацията на дейността си, Етичен кодекс на служителите, Наръчник за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата, Правилник за подбор, назначаване, обучение, оценка на трудовото изпълнение и професионалното развитие на одиторите и служителите. Одитната институция ще трябва да изготвя и представя на Народното събрание отчет за дейността си. Според гласуваните текстове предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя и членовете на Сметната палата освен при смърт, ще е възможно и по тяхна молба, при невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от 6 месеца, при присъда за умишлено престъпление от общ характер, при конфликт на интереси, при тежко нарушение на закона или Етичния кодекс на одитния орган. При прекратяване на пълномощията на председателя Народното събрание ще определя член на Палатата, който да изпълнява задълженията му до избирането на нов ръководител.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg