EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИСР:План срещу укриване на данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИСР:План срещу укриване на данъци

mail17:45 | 19.06.2013прегледи 559 коментарикоментари 0


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) връчи на ръководителите от Г-8 доклад, според който до средата на 2014 година може да бъде постигнат важен напредък към въвеждане на система за автоматичен обмен на данъчна информация - ключов елемент от борбата с данъчните измами, предаде Франс прес.
В документа, озаглавен "Обрат за данъчна прозрачност", организацията очертава четири етапа "за да може да се въведе наистина многостранна, сигурна и ефикасна система по отношение на разходите за автоматичен обмен на данъчна информация". Първият етап предвижда приемане на широкообхватно рамково законодателство за улесняване разширяването на мрежата към всички страни по света. Тази стъпка може да бъде осъществена "доста бърза и в много от случаите още през 2013 година", според ОИСР.
Вторият етап се състои в определяне на юридическа основа за обмен на информации. Според организацията тази основа трябва да бъде собствената й многостранна конвенция за взаимна административна помощ в данъчната сфера. Модел на споразумение за по-нататъшно задействане на автоматичния обмен между подписалите текста "може да бъде готов още през втората половина
на 2013 година", уверява ОИСР.
Третият етап се отнася до хармонизирането на задълженията предоставяне на за информация. Водещите очертания могат да бъдат завършени до средата на 2014 година.
Последният етап е за определяне на общи или съвместими норми и стандарти. И в това отношение ОИСР очаква напредък до края на годината.

Според организацията на най-богатите страни, основна институция за борба с данъчните убежища, "предложеният модел трябва да има планетарен обхват, а не просто да се ограничава с преместване на проблема вместо той да бъде решаван". Генералният секретар на организацията Анхел Гурия защити в комюнике "едновременно сигурна и ефективна система по отношение на нейната цена, почиваща на единна норма в световен мащаб за автоматичен обмен на информации".
Г-8 - седемте развити промишлени страни - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ - плюс Русия и ЕС, обяви борбата с укриването на данъци за приоритет тази година под британско председателство.

 


Тагове: ОИРС, данъци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg