EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИСР започва преговори с България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИСР започва преговори с България

mail06:34 | 26.01.2022прегледи 920 коментарикоментари 0


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви днес, че започва преговори с шест страни, вкл. България, за присъединяването им към този клуб на богатите държави, предаде Ройтерс. Другите страни са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия.

От организацията, която понастоящем има 38 члена, казаха, че няма график за приемането на всяка от тези държави и че напредъкът на преговорите за членство ще зависи от това доколко те се придържат към най-добрите практики на ОИСР. Кандидатките ще бъдат оценявани отповече от 20 комисии.
Източник от Бразилия, пожелал анонимност, каза, че процедурата за приемане на нов член в ОИСР със седалище в Париж отнема средно от 3 до 5 години.

История на ОИСР

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е официално създадена на 30 септември 1961 г. На тази дата влиза в сила Конвенцията за учредяването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, подписана на 14 декември 1960 г. в Париж, Франция. ОИСР е създадена на основата на Европейската организация за икономическо сътрудничество, действаща от 1948 г., и първоначално включва старите членове на Европейската организация за икономическо сътрудничество плюс САЩ и Канада.

Основна задача на ОИСР е изграждането на силни икономики в страните членки, подобряване на ефективността, стимулиране на пазарната система, разрастването на свободната търговия и подпомагане на развитието на индустриализираните и развиващите се страни. Организацията анализира икономиките на своите членки и дава препоръки за икономическото регулиране на макроикономическо и отраслово ниво с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване на жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност.

За разлика от МВФ, чиято дейност е съсредоточена главно във финансите и паричната политика, ОИСР се занимава най-вече с анализ на основните икономически и социални въпроси, пред които се изправят правителствата, определяйки "добрите практики" или политиката, която е показала, че работи, за справяне с различните предизвикателства и предлага добри възможности.

Дейността на ОИСР се осъществява от над 200 специализирани органа, чиято дейност покрива всички аспекти на икономическата и социална политика. Висш ръководен орган на организацията е Съветът, включващ всички страни членки. Той заседава на ниво постоянни представители на ОИСР, както и веднъж годишно на министерско равнище за обсъждане на проблемите и приоритетите на дейността на ОИСР.
Към януари 2022 г. в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

България и ОИСР

България установява сътрудничество с ОИСР от началото на 90-те години на 20-и век, като взаимодействието се осъществява чрез участието на страната в работни органи на организацията и в рамките на отделни тематични инициативи.

През 2007 г. България заявява официално желанието си за членство в ОИСР. На 25 април 2007 г. в Париж, Франция, заместник министър-председателят и министър на външните работи на България Ивайло Калфин предава на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия писмо от министър-председателя на България Сергей Станишев, което потвърждава стремежа на България да бъде приета за пълноправен член на ОИСР.

Искането на България за присъединяване към организацията е препотвърждавано няколко пъти през годините, за последен път през 2021 г., когато България участва за първи път присъствено в среща на министрите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която се провежда на 5 и 6 октомври 2021 г. в Париж, Франция.

Подготовката на България за присъединяване към ОИСР се координира от специален постоянно действащ междуведомствен механизъм под ръководството на министъра на външните работи, включващ представители на всички ресорни министерства и други институции. Мерките по подготовката на България са включени в тригодишни т. нар. пътни карти, съдържащи конкретни действия по присъединяването й към ОИСР.

През 2019 г. правителството на България в сътрудничество със Секретариата на ОИСР разработва План за действие - структуриран работен документ, който очертава основните мерки в областите, необходими с оглед постигане на стандартите на ОИСР и изпълнение на критериите за членство в организацията. Планът за действие включва "21+" области на политиката, които да подкрепят ключовите приоритети на реформата в България в областта на икономическата политика, инвестициите, финансовите въпроси, фискалните въпроси, бюджетирането и публичните разходи, корпоративното управление и държавните предприятия, науката и иновациите, образованието, цифровата икономика, политиката за защита на потребителите, търговията, развитието, туристическите политики за устойчив и приобщаващ растеж, селското стопанство, борбата с корупцията, заетостта и социалното предприемачество, околната среда и изменението на климата, статистиката, общественото управление и регионалното развитие, здравеопазването и конкуренцията.

В съответствие с целите на приетата пътна карта и изготвения План за действие през 2019 г. България се присъединява и към Глобалната статистическа база данни за приходите и към Насоките на ОИСР за корпоративното управление на държавните предприятия.

От 2020 г. Министерството на финансите на България участва и в работата на комитета по застраховане и частно пенсионно осигуряване и неговите работни формати, като е отправена молба за включване на България в дейността на този комитет със статут "гост". Министерството на финансите е и със статут на "член" и на Международната мрежа за финансово образование към ОИСР.

Сред по-сериозните постижения по пътя към членството на България в ОИСР през последните години могат да бъдат откроени успешно приключилият процес на присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към ОИСР и нейната Банка данни (от 1 януари 2021 г. България става 34-та страна-член на АЯЕ) и представянето на 29 януари 2021 г. на Икономическия преглед за България, изготвен от ОИСР за първи път от 1999 г. насам.
През септември 2021 г. в министерството на финансите е получено писмо от генералния секретар на Организацията Матиас Корман, с което България е поканена да се присъедини към Комитета на финансовите пазари и Консултативната работна група по Кодексите за либерализация на ОИСР (ATFC) със статут "участник". Към момента България участва със статут на "член"/"асоцииран член" в дейността на 13 работни органа, в 6 други органа има статут на "участник", а в други 19 е "гост"/"наблюдател".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159