EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИСР: Гърция „впечатлява”, но не докрай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИСР: Гърция „впечатлява”, но не докрай

mail13:40 | 02.08.2011прегледи 284 коментарикоментари 0


Икономическите реформи, направени от Гърция през миналата година са "впечатляващи", но ще са нужни още усилия, за да бъде възстановено доверието на финансовите пазари, обяви днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от ДПА.
В доклад за гръцката икономика организацията похвали Гърция за усилията по финансовата консолидация, откакто страната получи първия спасителен пакет от ЕС/МВФ преди година. Бюджетният дефицит е намален с около 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2010 година - най-рязкото от три десетилетия годишно понижение на показателя от страна членка на ОИСР.
Въпреки че мерките за икономии имат висока цена в краткосрочен план - отслабеното търсене и производство и по-високата безработица, - те ще "облагодетелстват Гърция за много години напред", се отбелязва в доклада. Реформите на гръцкия трудов пазар в крайна сметка ще помогнат за създаване на работни места, а премахването на бюрокрацията и бариерите пред конкуренцията ще допринесат за привличане на инвестиции, според доклада. Новият финансов пакет, договорен на 21 юли, осигури на Атина повече време за отдих, за да може да продължи реформите, които трябва да бъдат съсредоточени върху подобряването на данъчната събираемост, засилване на приватизацията и на промените на трудовия пазар, препоръчва ОИСР. В доклада се прогнозира, че съотношението на гръцкия дълг спрямо БВП ще достигне връхна точка, преди да спадне под 60 процента през идните две десетилетия в съответствие с правилата в еврозоната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg