EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИСР: 5 риска за световната икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИСР: 5 риска за световната икономика

mail17:40 | 27.06.2011прегледи 677 коментарикоментари 0


Световната икономика ще понася по-чести големи удари, които ще имат по-тежки последици за икономиката и обществото, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Франс прес.
Докладът, озаглавен "Бъдещите световни шокове", анализира "пет големи потенциални риска за идните години: пандемия, кибератака срещу жизненоважна инфраструктура, финансова криза, социално-икономически конфликт и геомагнетична буря", се казва в съобщение на организацията.
"Икономическите последици от събития като финансова криза или потенциална пандемия ще се увеличават заради все по-голямата взаимосвързаност на световната икономика", прогнозират експертите на ОИСР. "Нарастващата заплаха от пандемия беше доказана от епидемията от атипична пневмония през 2002 година, която бързо се разпространи от Хонконг към целия свят от пътници, заразени с вируса, припомня организацията.
"Растящият брой много населени мегаполиси, по-специално в Азия, усилва този риск, по-специално в Дака, Манила и Делхи, големите центрове на делови пътувания, туризъм и миграция", е посочено в доклада. ОИСР подчертава също, че "новите антибиотици са абсолютно необходими за предотвратяване появата на резистентни на медикаменти бактерии". "Данъчни стимули и ускоряване на издаването на патенти биха могли да насърчат компаниите да инвестират", допълват експертите. Докладът описва също така как "огънят от подпалените стърнища са унищожили една пета от пшеничната реколта в Русия през 2010 година и са предизвикали скок на цените на световните пазари за храни, отприщвайки впоследствие социалните конфликти в Близкия изток". Тези шокове "ще изискват нови подходи, основаващи се на засилване на сътрудничеството и международната координация", според ОИСР, която призовава за създаване на "системи за ранно предупреждение". В документа не се коментират в краткосрочен план опасностите от геомагнитните бури.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg