EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИРС:Кризата на трудовия пазар отслабва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИРС:Кризата на трудовия пазар отслабва

mail15:30 | 08.09.2014прегледи 823 коментарикоментари 0


Кризата на трудовия пазар, която затъмняваше възстановяването на развитите икономики, започва да отслабва, но дълбоките белези остават. Това посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в свой доклад, цитиран от ДПА.
Безработицата "най-накрая е започнала да следва низходяща посока в множество страни", се отбелязва в най-новия доклад на организацията за състоянието на трудовия пазар в 34-те й страни членки.
Средното ниво на безработицата в държавите от ОИСР се е понижило до 7,3% през юни спрямо 8,5% през октомври 2009 година, когато бе отчетено максимално равнище за периода след Втората световна война.
Все още без работа са 12,1 милиона души повече, отколкото преди кризата, но ОИСР отчита няколко обнадеждаващи сигнала.Трудовият пазар в еврозоната "най-накрая обърна страницата",според организацията.
Прогнозите са за спад на безработицата в еврозоната до 11,2% към края на 2015 година спрямо 11,7% през последното тримесечие на текущата година.
Темпът на създаване на работни места ще бъде най-бърз в САЩ,очаква ОИСР, прогнозирайки спад на американската безработица до 5,9% към края на 2015 година спрямо нива от 3,7% в Япония и 4,7% в Германия.
Гърция и Испания също ще създадат работни места през идната година, но ще продължат да се борят с безработица от над 20% или близо два пъти над нивата в повечето страни от валутния съюз.
"Чест от увеличението на безработицата, което по-рано бе циклично, е станало структурно" и, следователно, по-трудно за проследяване, посочва в предговора на доклада директорът на ОИСР по заетостта Стефано Скарпета. Понижаването на възнагражденията е допринесло за увеличаване на заетостта особено в страните от еврозоната, но бъдещ спад на възнагражденията носи опасност от засилване на бедността, предупреди той.
Предизвикателството за правителствата е не само да създадат повече работни места, но и това да бъдат по-добри работни места,посочва ОИСР, препоръчвайки реформи за стимулиране на трудоватамобилност, подобряване на достъпа до обучение и увеличаване на защитата за временно наетите служители.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg