EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИРС настоява за ликвидиране на ДГС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИРС настоява за ликвидиране на ДГС

mail08:05 | 08.03.2024прегледи 519 коментарикоментари 0


Според заместник-министъра на земеделието и храните в оставка Георги Тошев годините, в които държавните горски предприятия работят в този вид, показаха тяхната устойчивост, тъй като те изпълняват редица публични функции, свързани с опазването на горските територии, предпазването от вредни климатични въздействия. Ако те стенат търговски дружества, според всички експерти, няма да бъде добре за целия горски сектор.  Това коментира той пред ресорната парламентарна комисия в отговор на въпрос за бъдещето на държавните горски предприятия.

Дискусията възниква, тъй като според аграрния министър в оставка Кирил Вътев още през 2019 година България е поела ангажимент всички държавни предприятия да бъдат трансформирани или в агенции, или в еднолични акционерни дружества (ЕАД). Изключение правят две предприятия.

Вътев посочи, че на проведената онлайн среща с ОИСР през декември сме поели ангажимент да им изпратим доклад, в който защитаваме тезата си, че не подкрепят това преобразуване. Земеделският министър в оставка заяви, че този доклад е готов и е 89 страници. В момента се превежда на английски и до дни ще бъде изпратен. В него се иска това преобразуване да се отложи до края на 2025 г. и тогава да се извърши, ако не се приемат аргументите.

"Но това действие касае окончателното ни приемане в Еврозоната. До края на март трябва да предложим трансформирането на Държавните горски предприятия в ЕАД или в държавни агенции", обясни аграрният министър в оставка, отбелязвайки, че "май нямаме много избор". Той допълни, че категорично няма идея за приватизация на горските предприятия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037